Kérdések - Baja

A Bajához tartozó kvízkérdések a C kvízben találhatók!

Baja kilátó

Emlékműve, mely kilátóként is ismert, a Duna és a Sugovica összefolyásánál található, szobra a ferences templomnál. Az olasz függetlenségért harcolt az osztrák monarchia ellen Olaszországban 1849-ben, és 10 évvel később is Garibaldi mellett. Tábornoki rangot kapott, volt Nápoly polgári és katonai kormányzója is. Később jelentősek voltak vízügyi és csatornaépítési  vállalkozásai, a Panama-csatorna építésének előkészületi munkái, a Korinthoszi-csatorna építésének megkezdése. Melyik bajai hírességre illik a leírás?

Baja Jelky András

A bajai születésű híres kalandor, felfedező, világutazó Jelky András (1738-1783) szobra a róla elnevezett téren áll. A szobor Medgyessy Ferenc, a földgömb Miskolczy Ferenc alkotása. Mi volt Jelky András foglalkozása mielőtt vándorútra kelt?

Baja főteréről a mediterrán hangulatú Szentháromság térről a Sugovica partján futó kikövezett sétányon közepes hosszúságú sétával érhetjük el a Duna főágát. A látóhatár nagy részét a Duna itt valóban kék vize tölti be; megrakott uszályok és vontatók látványában lehet részünk, ahogy a Bajai Kikötőben és attól nem messze horgonyoznak.  Napsütéses időben a fényben mint a halpikkelyek úgy csillannak meg az apró, fodrozódó dunai hullámok. A Sugovica partján már a valódi pikkelyesek akadnak a horogvégre, és közülük valószínűleg nem egy kerül a híres bajai halászlébe. Természetesen ez az étel több bajai étterem kínálatában is megtalálható, de júliusban a főtér kockakövei fölött, ezernél több bográcsban is halászlé fő a hagyományos Halászléfőző Fesztiválon, amelyet 1996 óta rendeznek meg Baján.  A bazalt és andezit kockakövekkel burkolt tér központi részén áll az 1750-es években emelt barokk Szentháromság-szobor. Megvilágításának köszönhetően a napnyugta után is már messziről felfedezhető műalkotással szemben található az egykori Grassalkovich-palota, a mai városháza jellegzetes épülete. A városháza patinás épülete mellett közvetlenül található a sétálóutca, melyen elindulva sok látnivaló várja még az idelátogatót amíg elér a bajai születésű híresség, a szabólegényből lett világutazó Jelky András szobráig.