Kérdések - Debrecen

Debrecen legrégebbi lakóháza

Debrecen legrégebbi lakóháza, és egyben legöregebb épülete az 1690-es években emelt patríciusház. A Széchényi utcai épület falán domborműves emléktábla örökíti meg, hogy itt szállt meg 1714-ben XII. Károly. Melyik ország királya volt XII. Károly?

Debrecen Református Kistemplom

A Református Kistemplom a 18. század első felében épült barokk stílusban. 1876-ban Szkalnitzky Antal tervei alapján romantikus és neoromán stílusban átalakították. A 20. század elején tornyát bástyaszerű kiképzéssel zárták le, ezért nevezik Csonkatemplomnak is. Mi történt az eredeti hagymakupolával?

Debrecen megyeháza

A megyeháza 1911-ben épült Jámbor Lajos és Bálint Zoltán tervei szerint. A Piac utcai épület dísztermének ékességei  Kernstok Károly a hét vezért ábrázoló ólomüveg ablakai. Milyen stílusú a megyeháza épülete?

Debrecen Szent Anna Katolikus Székesegyház

A Szent Anna Katolikus Székesegyház az ugyancsak a szentről elnevezett utcában áll, gróf Csáky Imre püspök költségén épült 1721 és 1746 között Giovanni Battista Carlone tervei szerint. Milyen stílusban?

Debrecen múzeum

Az épületben található intézményt megalapozó gyűjteményt adományozó bácskai születésű bécsi selyemgyárosról kapta nevét. 1926-1928 között Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervei szerint épült neobarokk stílusban. Melyik épületre illik a leírás?

Debrecen Református Kollégium

A Református Kollégium fennállását 1538-tól számítják, ami után nemsokára az alapszintű képzéstől a legfelsőig tanítottak az intézményben. A kollégium épülete a régi épület helyén, 1803-1816 között épült klasszicista stílusban. Kinek a tervei szerint?

Debrecen, Csokonai Nemzeti Színház

A Szkalnitzky Antal tervezte Csokonai Nemzeti Színház épülete 1861-1865 között épült. A hatszáz fős befogadó képességű színház 1915-ben vette fel Csokonai nevét. Milyen stílusban épült a Csokonai Színház épülete?

Debreceni Egyetem

A debreceni az ország egyik legnagyobb egyeteme, főépülete a város legnagyobb épülete. Az 1928-1932 között épült rendkívül impozáns ónémet klasszicista stílusú épület előtt a francia kertek mintájára készített parkban szobrokkal díszített szökőkutas vízmedence látható. Ki tervezte az épületet?

Debrecen, Nagyerdei Kultúrpark

Az első, fővároson kívüli állatkert 1958 óta várja vendégeit, 1961 óta a vidámparkkal összevonva Nagyerdei Kultúrpark néven. A kultúrpark területe természetvédelmi oltalom alatt áll, 17 hektáros területén 165 faj 1500 egyede lakik. A kert különleges értékei közé tartoznak a fehérkezű gibbonok. Hol őshonos állat a fehérkezű gibbon?

Debreceni Virágkarnevál

A Debreceni Virágkarnevál a város legismertebb rendezvénye, 1966 óta minden év augusztus 20-án rendezik meg. A mára már egy teljes hetet felölelő karnevál az ország egyik legnagyobb rendezvénye, fő eseménye a virágkocsik felvonulása, amelyet hazai és külföldi együttesek menettánca kísér. A programot este színpompás tűzijáték zárja le. Melyik 1900-ban történt esemény tekinthető a rendezvény előzményének?

 

 

 

 

Debrecen, Tiszántúli Parasztfelkelés

Kortársai a "Fekete Ember"-nek nevezték az 1569-1570-es Tiszántúli Parasztfelkelés vezetőjét. A felkelés nagyrészt törökellenes volt, vezetője vallási rajongó volt, aki a köré gyűlt parasztokat vallásos fegyelemben tartotta. Szolnok ostromára készülve Debrecenbe ment élelmet szerezni, miután ezt megtagadták tőle a városban a város bíráját akarta fölakasztatni. Végül seregét a város mellett nemesi csapatok szétverték, őt magát pidig kivégezték. Ki volt ez a parasztvezér?

Debrecen Aquaticum Mediterrán Élményfürdő

A debreceni gyógyító hévíz felfedezése után épült ki a Strandfürdő 1932-től. A Gyógy-és Fürdőközpont része a 66 méter átmérőjű kupolacsarnokban található Aquaticum Mediterrán Élményfürdő. Melyik évben adták át a modern élményfürdőt?