Kérdések - Eger

Az Egerhez tartozó kvízkérdések az A kvízben találhatók!

Egri csillagok

Melyik író népszerű műve az egri vár hős megvédését feldolgozó romantikus történelmi regény az Egri Csillagok?

Eger vára

Eger várát az 1552-es ostrom során (a nőket és a gyerekeket is beleszámolva) 2100-an védték. Ezzel szemben minimum hány főt számlált az ostromló török sereg?

A törökök nagy serege 1552 szeptember 11-én érkezett meg az egri vár falai alá. Végül hány napig tartott a törökök sikertelen várostroma 1552-ben?

Az egri vár melyik bástyáján temették el Gárdonyi Géza írót az Egri csillagok című regény szerzőjét?

Melyik nép emelt először várat Egerben?

1446-ban Telefusz cseh huszita hadvezér csapatával a várat és a várost felgyújtotta és kirabolta. Mi történt ezután a rablócsapattal és vezérével?

Kinek a vezére volt Barabás pap, akit a seregével együtt az őrség beengedett a várkapun 1514-ben?

1702-ben a bécsi haditanács és az uralkodó döntése alapján a külső várat felrobbantották. A vár őrsége II. Rákóczi Ferenc fejedelem kuruc csapatainak 1704-ben megadta magát. Hány napig tartó ostromgyűrű után?

Egri minaret

A minaretet a 17. század elején emelhették, eredetileg egy dzsámihoz tartozott, melyet az irgalmas templom építésekor bontottak le 1841-ben. Milyen magas a 14 szögletű karcsú torony?

Az egri minaret Európa legészakibb török kori építészeti emléke. Az országban található három álló minaret (Eger, Pécs, Érd) közül az egri van a legjobb állapotban és a legmagasabb is egyben. Hány lépcsőfok vezet fel a csigalépcsőn a körerkélyre?

 

Eger-patak

Az Egert átszelő Eger-patak a Bükk hegység nyugati oldalának felszíni vizét gyűjti össze. Melyik folyóba torkollik a patak?

Az egykori piactéren, a mai Dobó téren az Eger-patak fölött 1948-ban épített híd ível át. 1731 óta áll itt kőhíd az áruval átkelőknek. Egykor vámot kellett a hídon fizetni, mert a patak két partja más megyéhez tartozott. Melyik két megye határa volt a patak?

A legnagyobb árvíz 1878 augusztus 30-án és 31-én sújtotta a várost. A felduzzadt Eger-patak egy hatalmas bükki felhőszakadás miatt kilépett a medréből és Egerre zúdult. Az árvízben 10 ember halt meg, 35 ház összedőlt, háziállatok százai fulladtak a vízbe. Mekkora volt a víz legnagyobb mért magassága a városban ekkor?

Mikszáth Kálmán: Különös házasság

Barokk stílusban épült a 18. században. A hagyomány szerint itt játszódott le Mikszáth Kálmán "Különös házasság" című regényének egy része. Melyik épületre illik a leírás?

Egri bazilika

Az Egri Érseki Főszékesegyház az ország egyik legnagyobb temploma és egyben az egyik legjelentősebb klasszicista műemléke. A bazilika 93 méter hosszú, 53 méter széles, tornyai 54 méter magasak. Hild József (1789-1867) tervei szerint épült. Mikor?

Az Egri Főszékesegyház helyén egykor gótikus stílusú templom ált, melyet 1713 után barokk stílusban átépítettek. Mi volt az 1820-as években lebontott templom neve?

Egri bor

A 14-15. század folyamán Eger városának gazdasága a bortermelésre épült, ezért a város legnagyobb földesurai, az egri püspökök az egri bort rendeletekkel védték.  Szinte kizárólag milyen színű bort készítettek a 16. századig Egerben?

A város altalaját alkotja jórészt, könnyű volt bele üregeket, tárnákat vájni a bor tárolására, így kitermelve pedig a városi műemlék épületek nagy részének építőanyaga lett. Melyik kőzet?

Borbély-ház

A Borbély-ház 1763-ban épült püspöki prefektúrának. Az épület földszintjén található az egykori jezsuita patika és a Telekessy Patikamúzeum. Milyen intézmény található még az épületben?

Eger Líceum

A Líceum barokk és copf stílusú épületében az Eszterházy Károly Egyetem található. A keleti szárnya fölött emelkedik a 11 emeletes 53 méter magas torony, melynek régi neve: "Spekula". Egyetemi oktatás céljából építették. Milyen feladatra?

A Líceum nyugati szárnyának fő látnivalója a főbejárat felett található díszterem. Korábban milyen célra is szolgált az egymással szemben lévő két, emeleti részen kialakított erkélye?

A Líceum déli szárnyában a könyvtárat magába foglaló nagyterem mennyezeti freskója Kracker János Lukács és Zach József műve. az 1545-1563 között lezajló Tridenti zsinatot ábrázolja. Hány, körben ülő alak figyelhető meg a freskón?

A Líceum déli szárnyának nagytermében van a díszes kivitelű könyvtár. A könyvtárat 1793-ban nyitották meg 20 ezer kötettel. Jelenleg több mint 162 ezer kiadványa van. Hányféle különböző nyelvű?