Kérdések - Egervár

Az Egervárhoz tartozó kvízkérdések a B kvízben találhatók!

Egervári vár

A Nádasdy család tulajdonába 1535-ben került a vár, ezután nyerte el mai reneszánsz jellegét a négysaroktornyos erősség. Széchényi Zsigmond 1712-13-ban osztrák elvárásra az addig négy oldalról zárt várat nyitott, díszudvaros várkastéllyá alakíttatta át. Melyik szárny elbontásával?

Egervár római katolikus templom

A római katolikus templomot a 15. és 16. században Egervári László és Egervári Bereck építtette gótikus stílusban. Később a romossá vált templomot a 18. században Széchenyi Ignác építtette újjá barokk stílusban. Melyik szerzetesrend számára épült a templom?

Győrvári csata

Egervártól csak néhány kilométerre zajlott le a győrvári csata. Hannibal Heister tábornok Kőszeg felé vonuló seregét Győrvárnál november 6-án megtámadták, és két napos nyílt ütközetben megsemmisítették a kuruc csapatok. Melyik évben volt a győrvári csata?

Egervári László várépítése

Az első vár az akkoriban mocsaras terület közepén fából épült, 1288-ban említi először oklevél. Egervári László Mátyás király testőrkapitánya építtette az időközben elpusztult vár helyén az első téglavárat, gótikus stílusban a 15. század második felében. A Nádasdy család tulajdonába 1535-ben került a vár, és még ebben a században elnyerte mai reneszánsz jellegét a négysaroktornyos erősség. Széchényi Zsigmond 1712-13-ban osztrák elvárásra az addig négy oldalról zárt várat nyitott, díszudvaros várkastéllyá alakíttatta át. Melyik szárny elbontásával?

Egervári László és Egervári Bereck építtette templom

A római katolikus templomot a 15. és 16. században Egervári László és Egervári Bereck építtette gótikus stílusban; majd a később romosá vált templomot a 18. században Széchenyi Ignác építtette újjá barokk stílusban. A nagyméretű, egyhajós templom vakolatlan falszakaszait gótikus, csúcsíves ablakok és lépcsős támpillérek tagolják, nyugati vakolt falú főhomlokzata barokk stílusú, zömök hatású tornya a templom szentélyének északi oldalához csatlakozik. A templom mellett egykor kolostor is állt, mely a török harcokban pusztult el. Melyik szerzetesrend számára épült a templom és a kolostor?