Kérdések - Esztergom

A Komáromhoz tartozó kvízkérdések az A kvízben találhatók!

Esztergom megyeszékhely

Meddig volt Esztergom vármegye, később Komárom-Esztergom megye székhelye Esztergom?

Esztergom főváros

Melyik időszakban volt Esztergom Magyarország fővárosa?

Esztergom egyházi központ

Melyik egyház magyarországi központja Esztergom?

Esztergomi Bazilika

Milyen magas a bazilika a kupolán található gömbig?

Milyen építészeti stílusban épült az Esztergomi Bazilika?

Magyarország hányadik legnagyobb temploma az Esztergomi Bazilika?

Esztergomi mise

A székesegyház ünnepélyes felszentelésére 1856-ban került sor. Melyik híres zeneszerző vezényelte az eseményen saját ,az alkalomra írt szerzeményét, az Esztergomi misét? 

Bakócz kápolna

A bazilika déli oldalán nyíló Bakócz kápolna a magyarországi reneszánsz építészet legszebb emléke, 1506-1511 között épült Bakócz Tamás érsek sírkápolnájaként. A kápolnát a bazilika építésekor számozott darabokra bontották, majd ennek alapján építették meg újra. Hány darabra bontották?

Bazilika nagyharang

A bazilika nagyharangja a déli toronyban található. Milyen súlyos a nagyharang?

Esztergom szobor

A Szent István király (1001-1038) megkoronázásának pillanatát ábrázoló közel 12 méter magas szobrot 2001-ben avatták fel. Kinek az alkotása a szobor?

Esztergom folyói

Melyik folyó torkollik a Dunába a várossal szemben?

Esztergom Szent Anna-templom

A Szent Anna-templomot Packh János tervezte. 1828-1835 között épült fel klasszicista stílusban. Milyen néven is ismert még a Római Pantheon magyar másaként is emlegetett templom?

Esztergom templom

A jezsuiták építették 1728-1738 között barokk stílusban. Tornyokat csak később, 1796-ban kapott, többször szenvedett földrengéskárt, kapott a háborúban bombatalálatot. Melyik épületre illik a leírás?

Esztergom könyvtár

Késő klasszicista stílusú épület, 1853-ban emelték Hild József (1789-1867) tervei szerint. A Falai között működő intézmény gyűjteménye jelentős kódex és ősnyomtatvány anyagot tartalmaz. Melyik épületre illik a leírás? 

Esztergomi vár

A várat a tatár seregek nem tudták bevenni, de a törökök elfoglalták. 1685-ben végleg kiűzték belőle a törököket.1706-ban a kurucok sikeresen megostromolták. Kinek a vezetésével?

Mária Valéria híd

Mikor nyílt meg először a Mária Valéria híd?

1944-ben a német csapatok felrobbantották a Mária Valéria hidat. Mikor nyílt meg újra az újjáépített híd?

Esztergomi középület

Az Esztergomi Bazilika szomszédságában, a Várhegy tövében áll. A nyolcvan méter hosszú épület a város legnagyobb középülete, érdekessége, hogy északi homlokzata klasszicista, déli homlokzata romantikus stílusban épült. Melyik épületre illik a leírás?