Kérdések - Fehérgyarmat

A Fehergyarmathoz tartozó kvízkérdések az A kvízben találhatók!

Fehérgyarmat református templom

A gótikus stílusban épült, négy fiatornyos, fagalériás, egyhajós műemlék templom tornya harminchét és fél méter magas. Melyik erdélyi vajda volt az építtetője?

Fehérgyarmat városcímer

Melyik fehérgyarmati műemlék épületet idézi formájával a város címerében látható ezüst színű épületrajz?

Fehérgyarmat Árvízi emlékmű

A református templom előtti parkrészen található a Tisza-Szamosközi árvizet idéző emlékmű, Szomor László (1908-1980) alkotása. Melyik évben volt az a nagy árvíz amelyre emlékeztet a mű?

Fehérgyarmat református templom

Fehérgyarmat főtere tágas, ligetes tér. A tér parkosított részébe faragott székelykapun át lehet belépni; a kapun a legnagyobb faragott motívum a város címere a kisebbik kapunyílás fölött látható. A kapu előtt néhány méterrel Sárkányölő Szent György lovas szobra az általa éppen ledöfött sárkány fölött egy díszkút tetején látható. A kőmedencés kút vízköpői sárkányfejek. A kapun át szépen gondozott, szobrokkal, emlékművekkel sűrűn tagolt parkba jutunk. A tér Kossuth Lajos nevét viseli, a parkban a híres politikus 2000-ben felállított szobrát, majd 100 évesnél is régebbi emlékoszlopát találhatjuk meg. Továbbhaladva a református templom előtt látható a Református emlékmű.

A gótikus stílusan épült templom a kisváros legismertebb műemlék épülete, karcsú tornya fagalériás, négy fiatornyos. A templom után az utolsó közeli látnivaló az Árvízi emlékmű. Az 1970-es Tisza-Szamosközi árvizet idéző emlékmű nagyméretű alkotás, 1972-ben készült. A hármas osztású, szögletes, domborművekkel ékesített oszlop mögött nagy vizet formázó kőhullámok láthatók.