Kérdések - Fertőrákos

A Fertőrákoshoz tartozó kvízkérdések az A kvízben találhatók!

Fertőrákos püspöki kastély

Fertőrákos Szent István király (1001-1038) korától 1945-ig a győri püspökség birtoka volt. A gazdagon díszített főhomlokzatú püspöki kastély középkori eredetű épület, jelenlegi formáját a 17.-18. században nyerte el, több helyiségét nagyszerű falképek ékesítik. A kastély a győri püspökök nyári rezidenciája volt, Győr török megszállása idején (1594-1598) a püspök székhelye. Milyen építészeti stílusú épület a püspöki kastély?

Fertőrákos pellengér

Az egyetlen az országban köztéren megmaradt pellengér a 16. században készült, a községháza előtt áll. Milyen célt szolgált az egykor általánosan használt pellengér?

Fertőrákos kőfejtő, barlangszínház

Fertőrákos legfőbb nevezetessége a kőfejtő, amely a község északi részén található, és különleges atmoszférájú barlangszínház működik falai között, 760 fő befogadására alkalmas nézőtérrel. Melyik kőzetet bányászták a fertőrákosi kőfejtőben?

Fertőrákos Mithrász-szentély

A településtől néhány kilométerre, közvetlenül az államhatár mellett található a Mithrász-szentély. Mithrász napisten kultusza a Római Birodalomban is elterjedt volt. A Fertőrákos melletti szentély 3. századi, a benne található dombormű főalakja Mithrász isten egy bikát nyom térdével a földre. Melyik nép vallásából vették át a rómaiak Mithrász tiszteletét?

Fertőrákos Kristálymúzeum

A Fő utcában található Kristálymúzeum magángyűjtemény, a nemzeti kulturális örökség része. A páratlan gyűjtemény a magyarországi kalcitkristályok színes világát mutatja be. A fertőrákosi kőfejtőben egykor bányászott mészkő milyen típusú kőzet?

Fertőrákos középkori városfalak

A község főutcájában ma is láthatók két helyen is a középkori városfalak, amelyek egykor Fertőrákost határolták és védelmezték abból a két irányból ahol nem volt természetes akadály. Melyik két irányból védték a falak a települést?