Kérdések - Gyöngyös

A Gyöngyöshöz tartozó kvízkérdések a B kvízben találhatók!

Gyöngyös város

Gyöngyöst a király 1334-ben emelte városi rangra. Melyik király?

Gyöngyös

Melyik négy település tartozik közigazgatásilag Gyöngyöshöz?

ferences könyvtár

A ferences könyvtár hazánk egyetlen középkori kolostor-könyvtár műemléke. Itt található az országban fellelhető legrégebbi nyomtatott könyv, a Schöffer-Fust-féle 48 soros Biblia 1462-ből. A könyvet sok száz másik értékes könyvvel együtt egy rejtekhelyen találták meg 1998-ban. Miért rejtették el ezeket az értékeket?

gyöngyös ferences templom

A ferences templom és kolostor a 14. század végén a Báthory család támogatásával épült fel. A templomot barokk ízlés szerint megújították a 18. században; szintén a század elején épült ebben a stílusban a kolostor. Melyik híres kuruc generális nyugszik a templom kriptájában?

Gyöngyös Huszár-szobor

A Huszár-szobor a 6-os Würtemberg huszárok első világháborús emlékműve. Bronzból készült 1932-ben. Melyik szobrászművész alkotása?

Gyöngyös Szent Bertalan templom

A Szent Bertalan templomot a 13. század második felében emelték. Végleges formáját többszöri átépítés után, 1922-ben kapta. Mai megjelenését  1773-ban nyerte el; a barokk stílus határozza meg. A falakat biztosító támpillérek még melyik régebbi építészeti stílus jellemzői?

Gyöngyös fekvése

Melyik hegység lábánál található a város?

Gyöngyös Mátravasút

A kisvasút 1965 óta egész évben szállít utasokat, 1987 óta újra Mátravasút a neve. A vasútvonalat nem régen meghosszabbították Lajosházától Szalajkaházig. Melyik évben adták át az új szakaszt?

Gyöngyös Mátra Múzeum

Az egykori Orczy-kastélyban található Mátra Múzeumban kiállított mamut csontvázat egy mátraderecskei ásatáson találták. A tudományos vizsgálatok szerint körülbelül milyen kort élt meg ez a mamut?

Gyöngyös megyéje

Melyik megyében található a több mint harmincezer fős lakosságú Gyöngyös?

Király-szobor, Kő Pál alkotása

A Hanisz Imre téren található Kő Pál alkotása, az egész alakos bronzszobor, amely körülbelül 2,5 méter magas, karcsú kőoszlopon áll. 1984-ben állították a várossá válás 650. évfordulójára. Melyik királyt ábrázolja?

Gyöngyös, autópálya

Melyik autópálya található a város mellett, néhány kilométeres közelségben?

Gyöngyösi kisvasút

A Mátravasút történetének egyik legsikeresebb éve 1961 volt. Ebben az évben lett a kisvasút úttörővasút. A vasút 160 ezer tonna árut szállított ebben az évben. Mekkora utasforgalom mellett?

Gyöngyös, Grassalkovich Antal

Báró Grassalkovich Antal építtette 1742-1743-ban. Az eredetileg barokk stílusú épületre a 20. század elején építették rá a második emeletet. Középtengelyében Grassalkovich címerrel díszített barokk kőkapu látható. Melyik műemlék épületre illik a leírás?

Gyöngyös mamut

A mamut csontváza első alkalommal 1970-ben volt látható a Mátra Múzeumban állandó kiállításon. A csontváz Mátraderecskén, Dancza János és Vértes László ásatásán került elő. Mikor?