Kérdések - Győr

A Győrhöz tartozó kvízkérdések az A kvízben találhatók!

Arrabona

Győr első ismert neve Arrabona. Melyik, korábban itt élő néptől származik az elnevezés?

Győri vár

A győri várat az 1562-es tervek szerint erősítették meg. A régi várat is meghagyták, és a várost pedig tíz méter magas, erős téglafallal vették körbe. Hány új bástyát építettek?

1594-ben a török sereg Szinán pasa vezetésével elfoglalta a várat. Mennyi idő elteltével sikerült azt visszafoglalnia Pálffy Miklós és Schwarzenberg Adolf egyesített seregeinek?

A várból csak az úgynevezett Sforza-udvar-és bástya és a kazamaták maradtak meg. Utoljára 1809-ben robbantották fel. Melyik hadvezér katonái?

Győr püspöki székesegyház

A Püspöki palotával szemben a Rába és a Duna összefolyásánál áll a Győri Püspöki Székesegyház. A déli mellékhajóból nyíló gótikus kápolnában őrzik a kiemelkedő fontosságú ereklyét, a magyar ötvösművészet remekét, a Szent László hermát. Az első román stílusú templom a 11. században épült, melyet a 15. században gótikus bazilikává alakítottak. A török időkben teljesen tönkrement, utána barokk stílusban alakították át, főhomlokzata klasszicista. A templom melyik része román stílusú?

Győr karmelita templom

A Witwer Márton karmelita szerzetes által tervezett Karmelita templom 1713-1725 között épült. Gyóntatófolyosójából nyílik a Lorettói kápolna, ahol a názáreti Szent Ház másolata található; benne fekete Szűz Mária-szobor látható. Mikor készültek?

Xántus János Múzeum

Győr egyik legszebb barokk palotája, több kisebb épület összekapcsolásával alakult ki az 1740-es évek elején. Az egykori Apátúr-ház többször cserélt gazdát, a Xántus János Múzeumnak 1949 óta ad otthont, annak központi épülete. Xantus János (1825-1894) természettudós, utazó, néprajzkutató és MTA tagja volt, növény és állattani, valamint néprajzi kollekciójával jelentősen gazdagította a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményét. Melyik állatkertnek volt egyik alapítója és igazgatója is?

Győr Széchenyi tér

A Széchenyi téren a Szent Ignác-templommal szemben áll a Mária-oszlop, melyet 1686-ban állíttatott Kollonits Lipót győri püspök. Milyen alkalomból?

Barokk Bál

Győr egyik legismertebb eseménye a színpompás Barokk Bál. Melyik épület díszes termeiben rendezik meg minden évben a bált?

Győr Bécsi kapu tér

A Bécsi kapu téren a 16. századig nagy római épület maradványai álltak. Minek az építéséhez használták fel a köveit?

Milyen építészeti stílus jellemző a Bécsi kapu térre?

Győr Király és Baross Gábor utcai épület

A 18. században épült barokk saroképület a Király és a Baross Gábor utcára néz. Homlokzatát eklektikus stílusban alakították át, a homlokzaton egy fülkében Immaculata-szobor látható. Hogyan nevezik az épületet?