Kérdések - Hajdúböszörmény

Hajdúböszörmény, első forrás

Az első forrás először 1248-ban említi a települést. Milyen néven?

Hajdúböszörmény böszörmények

A város a nevét részben az itt letelepedett népcsoportról, a böszörményekről kapta. Kik voltak a böszörmények?

Hajdúböszörmény böszörmények kihalása

Milyen eseményhez köthető a város őslakosainak, a bolgár-török eredetű böszörményeknek a kihalása?

Hajdúböszörmény Zeleméri Csonkatorony

A Hajdúböszörményhez tartozó Zeleméren található a Zeleméri Csonkatorony, egy 1310 körül emelt gótikus templom maradványa, mely körülbelül 10 km-re van Hajdúböszörménytől. A község és temploma 1594-ben elpusztult és szinte teljesen elnéptelenedett. Minek következtében?

Hajdúböszörmény 18-19 századi épület

Az eredetileg a 18. század második felében épült földszintes épületben nagy területen pincebörtön volt. A második emeletet és nagyobb bővítést a 19. század elején kapott az épület, a fő tér felőli emeletes épületrész egy újabb bővítéskor épült. Melyik  hajdúböszörményi épületre illik a leírás?

Hajdúböszörmény Bocskai István Gimnázium

A helyén álló épületben már 1621-ben oktatás folyt. A Bocskai István Gimnázium épületét 1864-ben emelték Vecsey Imre tervei szerint. Milyen stílusú az emeletes, széles homlokzatú, a fő tér hangulatát nagyban meghatározó épület?

Hajdúböszörmény Hajdútánc című szoborcsoport

A Hajdútánc című szoborcsoport a Bocskai téri református templom mellett látható. Az alacsony talapzaton, az életnagyságnál kicsivel nagyobb táncoló hajdúk a hét hajdúvárost szimbolizálják. Kinek az alkotása az 1986-ban felállított szobor?