Kérdések - Kaposvár

A Kaposvárhoz tartozó kvízkérdések a C kvízben találhatók!

Kapos folyó

A Kapos folyó két partján fekszik a közel 65 ezres lakónépességű Kaposvár. Melyik megye székhelye? 

Kaposvár székesegyház

Kaposvár legnagyobb temploma a Nagyboldogasszony székesegyház. A neoromán-neogótikus stílusban épített templom a Kossuth téren található, a város jellegzetes épülete. Melyik évben építették?

Kaposvári vár

A város a folyó mentén egykor állt várról kaphatta nevét. A törökök a négyzetes alaprajzú építményt 1555-ben foglalták el, visszafoglalni csak 1686-ban sikerült. A várat 1702-ben I. Lipót király parancsára rombolták le. Milyen természeti képződmény védte a várat több oldalról is?

Szivárvány Kultúrpalota

Kaposvár belvárosában a Noszlopy Gáspár utcában található a Szivárvány Kultúrpalota. A kulturális központ épülete helyi építész Lamping József tervei szerint épült art-déco stílusban 1927-1928-ban. Mi volt a műemlék épület eredeti funkciója?

Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya

"Kapos volt a vidám fársángnak is célja, hol szállásává lett a herceg kastélya" Ahogy Csokonai Vitéz Mihály a "Dorottya vagyis a dámák diadalma a fársángon" című vígeposzában olvasható. Ez a ház; az Esterházy herceg birtonakinak központja, uradalmi tiszttartójának háza volt 1798-ban annak az ünnepségnek a helyszíne amely hatására megszületett a mű. A Dorottya-ház nevét a műről kapta. Csokonai eposzában honnan indult ki az "örvendő fársáng"?

Mária-oszlop

A főtéren a Nagyboldogasszony-templom mellett áll a Mária-oszlop, melyet neveznek úgy is, hogy Toponári Rokokó Madonna. A mészkőből készült rokokó szobrot itt 1974-ben állították fel, eredetileg Festetics Kristóf megrendelésére készült. 1770-től áthelyezéséig a toponári Festetics-kastély udvarát díszítette. Melyik korstílus késői ága a rokokó stílus?