Kérdések - Karcag

A Karcaghoz tartozó kvízkérdések a C kvízben találhatók!

Karcag a Nagykunság központja

Karcag, a közel húszezres lakosságú város Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Nagykunság központja. A város neve kun eredetű szó, személynévből származik. Mi a jelentése?

Karcagi református templom

A karcagi református templomot 1793-1797-ben Rábel Károly tervei szerint barokk stílusban építették. Tornyát 1820 körül konzolos tűzfigyelő erkéllyel bővítették, ahonnan az őr szarukürttel az idő múlását is jelezte. A templomot 1860 körül átalakították. Milyen stílusban?

Nagykunsági Kulturális Napok

A hagyományőrző és szórakoztató programokban gazdag Nagykunsági Kulturális Napokat minden évben megrendezik Karcagon. Melyik hónapban?

Karcag Morgó Csárda

Népi klasszicista stílusú műemlék az egykor messze földön ismert Morgó Csárda. Az alápincézett dór oszlopos tornácú épületet a néphagyomány szerint alagút kötötte össze az Ágota csárdával. Miért volt kedvelt pihenőhely a csárda a betyárok körében?

Zádor-híd

Karcagtól körülbelül öt kilométerre található a műemléki védettségű közlekedési emlék a Zádor-híd. A kőből és téglából falazott híd régebbi mint a hortobágyi, 1806-1809 között épült, a Tisza szabályozása óta nem folyik víz alatta, korábban a Zádor-éren biztosította az állandó átjárást. 1830-ban egy nagy áradás több boltívét elsodorta, 1833-ban ötnyílású hídként újították meg. Hány nyílású volt eredetileg a híd?

Kunhalmok

Karcag környéke gazdag kunhalmokban; ezek a kúp vagy félgömb alakú halmok általában 5-10 méter magasak. A Kis-Hegyesbori halmon (4-es főút 160-as km kőnél) kun emlékhely látható, összesen 9 nagy kőszobor , Győrfi Sándor alkotásai. A kun városokat szimbolizáló hét mellékalak mindegyike a Talamasz Sándor által készített címereket tartja kézben. Milyen célt nem szolgáltak eredetileg a kunhalmok?