Kérdések - Kecskemét

A Kecskeméthez tartozó kvízkérdések a C kvízben találhatók!

Kecskemét címere

Látható-e Kecskemét címerében kecske?

Kecskemét főtér címerdomb

A város főterének közepén található a címerdomb Pálfy Gusztáv 1984-ben készült alkotása. Kecskemét mellett még öt közeli város címere is az alkotás része. Ezeknek a városoknak a Kecskeméttől való távolságát és irányát is megmutatja. Melyik város nincs az ötben?

Három város szövetsége

Melyik két várossal alapította meg a három város szövetségét Kecskemét a török időkben?

Kecskemét megyeszékhely

Melyik megye megyeszékhelye a több mint 110 ezres lakónépességű Kecskemét?

Kecskemét Nagytemplom

A copf stílusú Nagytemplom Kecskemét legmagasabb épülete, 1774 és 1806 között építették Oswald Gáspár piarista szerzetes tervei szerint. Tornya 1819-ben leégett, a ma is látható karcsú tornya csak 1863-ra készült el. Milyen magas a templom?

A Kecskeméti Nagytemplom 1774 és 1806 között épült. Tornya 1863-ban készült el, a rajta lévő erkély 35 méteres magasságban található. Óráját a Johann Manhardt Királyi Udvari Toronyóragyár készítette 1889-ben, azóta Magyarország legnagyobb számlapú toronyórája. Milyen hosszú az óra nagymutatója?

Kecskemét szecesszió

Márkus Géza tervei alapján épült 1902-1903-ban, szecessziós stílusban. Egykor kereskedelmi kaszinó működött bene, üzletek és lakások is voltak még az épületben. Homlokzatán színes népművészeti motívumkincsű majolika díszítés látható. Melyik épületre illik a leírás?

Kecskeméti városháza

A Kossuth téren álló Kecskeméti Városháza az 1890-es években épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint. Milyen építészeti stílusú a városháza épülete?

Kecskemét Szentháromság-szobor

A Szentháromság-szobrot az 1739-ben pusztító pestis után állíttatta a város tanácsa. A barokk szoborcsoportot 1741-1742-ben alkotta Conti Lipót Antal. Melyik kecskeméti épület előtt található az alkotás?