Kérdések - Komárom

A Komáromhoz tartozó kérdések az A kvízben találhatók!

Komárom Szőny

Mostanra Komárommal kelet felől teljesen összeépült Szőny. A római korban Pannónia egyik legjelentősebb városa volt. Mi volt a neve?

Komárom régi neve

A mai közel húszezer fős lakosságú Komáromnak régebben csak peremvárosi szerepe volt a bal parti Komárom részeként. Mi volt akkoriban városrészként a neve? 

Komárom római katolikus templom

A komáromi római katolikus templom (Jézus szíve) 1937-ben épült a bauhaus szellemében. Belsejét az 1930-as évek kiváló művészeinek alkotásai díszítik. Ki tervezte a templomot?

Komáromi Klapka György Múzeum

Melyik korábbi erődben található a Komári Klapka György Múzeum egyik kiállítóhelye?

Komárom Igmándi erőd

Az Igmándi erődben található múzeum, kőtár és helytörténeti kiállítás. Melyik történelmi esemény kapcsán vált híressé az erőd?

Szentháromság-szobor

A Gyürky-kastély előkertjében áll az 1763-ban felállított szép barokk szoborcsoport. A Szentháromság-szobrot Zichy Miklós özvegye állíttatta. Minek az emlékére?

Jókai Mór

A Duna bal partján fekvő Komáromban született Jókai Mór (1825-1904) az egyik legnagyobb magyar író. Melyik Jókai regény szereplője Timéa?

Lehár Ferenc

A városban született a híres karmester, zeneszerző, a klasszikus bécsi operett stílusának megújítója Lehár Ferenc (1870-1948). Melyik operettjének hőse Glavari Hanna?