Kérdések - Létavértes

Létavértes kérdései a B kvízben találhatók!

Létavértes vízi vágóhíd

A városban a Konyári-Kálló vízfolyás felett az 1900-as évek elején épült a vízi vágóhíd, melynek működése közben a mellékterméket egykor a víz takarította el. Az egész országban ritkának számít az élővíz fölé épült vágóhíd. Összesen hány ilyen egykori, vagy ma is működő vágóhíd található az országban?

Létavértes Irinyi János

A városban született, élt és hunyt el Irinyi János (1817-1895), a híres vegyész. Mit talált fel Irinyi János?

Létavértesi templom

1806-1813 között barokk stílusban épült, 1863-ban romantikus stílusban átépítették. Melyik létavértesi templomra illik a leírás? 

Létavértes távolsága Debrecentől

A több mint hétezer fős lakosságú Létavértes 1970-ben jött létre Nagyléta és Vértes községek egyesítésével. Milyen messze van a Hajdú-Bihar megyei kisváros Létavértes, a megyeszékhelytől?

A Nagyléta és Vértes községek egyesítésével létrejött kisváros Létavértes a magyar-román határtól csak néhány kilométeres távolságra található.  Debrecenből közúton érhető el a megyeszékhelytől dél-keleti irányba elterülő település. Létavértest északi irányban erdős táj határolja, az ebből az irányból érkező látogató mindegyik ide vezető úton hangulatos erdei szakaszokon áthaladva érkezik meg a városba.Létavértes görögkatolikus templom

A kisváros gazdag egyházi épületekben, több műemlék  templom megcsodálható a településen. A település    forgalmas központi részén Szent István király és Mátyás  király szobrai hangulatos díszkutak főalakjai.  Emlékmű,      kiállítóterem, más intézmények mellett egy arborétum neve  is őrzi az itt született, élt és elhunyt híres vegyész és  feltaláló   Irinyi János emlékét.

Különleges látnivaló még a Konyári-Kálló vízfolyás fölé épült vízi vágóhíd, amely egyedülálló az országban.