Kérdések - Makó

A Makóhoz tartozó kvízkérdések a C kvízben találhatók!

Vármegye

Melyik vármegye központja volt Makó 1730 és 1950 között?

Hungarikum

Melyik hungarikumnak számító élelmiszernövényről ismert Makó?

Makó folyója

Melyik folyó jobb partján fekszik Makó városa?

Makó lakossága

1890-ben a város népessége meghaladta a 31 ezer főt, az ország 12. legnépesebb városa volt, megelőzte többek közt Miskolcot, Pécset, Kassát. Mennyi körülbelül a mai Makó lakosainak száma?

Pulitzer-díj

A városban született az Amerikában híressé lett Pulitzer József (1847-1911). Mellszobra Kiss Jenő alkotása, Makó főterén látható. Melyik foglalkozás legrangosabb elismerése a Pulitzer által alapított és róla elnevezett díj?

Makó

A település nevét birtokosáról, Makóról kapta. A 13. század második felétől hívták először Makófalvának, később röviden csak Makónak. Mi volt a névadó Makó címe?

Makó Hagymaház

1998-ban adták át a hagymát és növényi növekedést idéző épületet, a Hagymaházat. A négytornyú épület, színháztermet is magába foglal. Melyik építész alkotása?

városházának épült

Melyik épületre illik a leírás? Jellegzetes bástyatornyaival városházának épült 1859-ben, Koczka Ferdinánd tervei szerint, romantikus stílusban.

Galamb József

A városban született a híres autókonstruktőr Galamb József (1881-1965). A bolygóműves sebességváltó és a levehető hengerfejes motor kitalálója, a legendás T-modell tervezője. Melyik autógyár tervezője volt?