Kérdések - Miskolc

A Miskolchoz tartozó kvízkérdések az A kvízben találhatók!

Diósgyőri vár

A várat a mindenkori magyar király hagyományosan a királynénak adományozta nászajándékként. Melyik király volt az első, aki feleségének ajándékba adta?

a várost átszelő patak

Melyik, a Bükkben fakadó patak vize folyik 20 kilométer hosszan, nyugat-keleti irányban keresztül Miskolcon?

Miskolci Nemzeti Színház

A Miskolci Nemzeti Színház épülete az ország magyar nyelven játszó társulatainak első kőépítésű színháza. Mikor nyitották meg?

Lillafüredi vízesés

Lillafüreden a Palota Szálló függőkertjéből megcsodálható Magyarország legmagasabb vízesése. A három szakaszból álló zuhatagot mesterségesen alakították ki. Milyen magasról zuhog le a Szinva-patak vize?

Avasi harangtorony

A gótikus avasi református templom mellette áll az 1557-ben épített, különálló, késő reneszánsz stílusú fagalériás harangtorony. Milyen időközönként hallható a torony órájának jellegzetes harangjátéka?

Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál változatos zenei programokkal, több különleges helyszínen is várja évről-évre minden nyáron, több mint egy héten át az érdeklődőket. Melyik évben rendezték meg az elsőt?

Hámori-tó

A  lillafüredi Hámori tavat az 1800-as évek elején hozták létre a Szinva és Garadna patakok vízéből. Eredetileg milyen céllal?

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton 1923-ban indult meg a személyszállítás. A páratlan természeti környezetben létrehozott kisvasút pályáján két viadukt is van, az egyik 25 méter mély völgyet hidal át és 64 méter hosszú. Hány alagút található a kisvasút nyomvonalán?

Diósgyőri vár, panoptikum

1381 november 26-án a Diósgyőri várban írta alá Lajos király a Torinói békét. Az eseményt panoptikum örökíti meg a vár északkeleti tornyában, mely Nagy Lajos királyt és a város követét ábrázolja. Melyik város kötötte meg ezt a békét?

Miskolc deszkatemplom

A deszkatemplom helyén már 1698-ban fatemplom állt. A templomot 1997-1999 között újjáépítették, mert a Szeghalmi Bálint által tervezett deszkatemplom leégett. Mikor épült eredetileg?

Miskolc nemzetség

A város a Miskolc nemzetségről kapta a nevét. A Miskolc nemzetség Csák Máté pártjára állt a királlyal szemben, ezért elveszítette a területet. Mikor?

Torinói béke

1381 november 26-án a Diósgyőri várban írta alá Lajos király a Torinói békét, amelyben egy nagy hatalmú olasz város kötelezte magát az adófizetésre valamint arra, hogy vasárnap és ünnepnapokon a főtéren felvonja az Anjou lobogót. Az eseményt panoptikum örökíti meg a vár északkeleti tornyában, mely Nagy Lajos királyt és a város követét ábrázolja. Melyik város kötötte meg ezt a békét?

acélváros

A város lakossága az 1980-as években volt a legnagyobb, meghaladta a kétszázezer főt. A város fejlődését ekkor elsősorban a nehézipar biztosította, a munkaképes lakosság több mint kétharmadának nehézipari cégek adtak munkát. Melyik híres magyar rockzenekar nevezte a várost acélvárosnak, az 1980-ban megjelent Miskolc című számában?