Kérdések - Nagybörzsöny

A Nagybözsönyhöz tartozó kvízkérdések az A kvízben találhatók!

Nagybörzsöny Szent István-templom

A 13. században épült Szent István-templom korábban plébániatemplom volt. A fallal körülvett templom félköríves szentélyének ívsorokból álló főpárkányát 19 bajuszos tatárfej díszíti. Milyen stílusú épület a Szent István- templom?

Nagybörzsöny Bányásztemplom

A bányásztemplom gótikus formáját a 15. századi bővítéskor kapta. Csúcsíves, pálcatagos főbejárata felett bányászjelvény látható. A lelőhelyek kimerüléséig mit bányásztak a településhez közeli bányákban?

Nagybörzsöny vízimalom

A nagybörzsönyi vízimalom ipari műemlék; a Börzsöny patak vizét használja. A hosszú épület lakóház, malom és istálló volt egyben. Melyik század közepén épült?

Nagybörzsönyi kisvasút

A Nagybörzsöny és Szob között közlekedő erdei vasút egy különleges vonalvezetésű hegyi vasút. A kisvasút több mint 20 kilométer hosszú pályájának egy szakasza ipari műemlék. Milyen Magyarországon egyedülálló különlegessége van a kisvasútnak?

Nagybörzsöny Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Börzsöny hegység a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. A korábbi Pilisi és Börzsönyi Tájvédelmi Körzet és az Ipoly folyó érintett szakasza és árterei alkotják. Mikor alakították ki?

A Börzsöny legmagasabb csúcsa

Melyik a Börzsöny-hegység legmagasabb, 938 méteres csúcsa?

Börzsöny sípálya

Melyik az a börzsönyi hegycsúcs, ahol a Bükkben található Bánkút után, Magyarországon a legtovább marad meg a hó, valamint négyfelvonós sípálya található?