Kérdések - Nagykanizsa

A Nagykanizáshoz tartozó kvízkérdések a C kvízben találhatók!

Nagykanizsa Szentháromság-szobor

A Szentháromság-szobor 1758-ban készült Grazban, Inkey Boldizsár, Kanizsa földesura megbízásából. A barokk stílusú mű mindhárom felsorolt nagykanizsai téren állt már, hol található közülük most?

Nagykanizsa szálloda

A városközpontban elhelyezkedő szálloda 1913-ban épült, patinás épülete városképi jelentőségű. Az épületet az 1950-es években olajipari központként is használták. Milyen célra épült eredetileg?

Nagykanizsa 17. keleti hosszúsági kör emlékműve

Az országban egyedülálló földrajzi emlékhely a 17. keleti hosszúsági kör emlékműve. A 17. hosszúsági kör a városon keresztül halad, e vonal egy pontján jelölték ki az emlékmű helyét. Az emlékművön olyan városok neve van feltüntetve, a Zala megyei, közel 50 ezer fős lakónépességű, megyei jogú város Nagykanizsa mellett, amelyek szintén érintettek. Melyik város nem érintett földrajzi helyzeténél fogva és ezért nincs is feltüntetve?

Nagykanizsa egykori vára

A nagykanizsai vár a 12. században épült, Szigetvár eleste után királyi végvár lett, leghíresebb várkapitánya Thury György volt. A várat kinek a parancsára rombolták le végül?

Nagykanizsa Dél-Zalai Takarékpénztár

A két belső udvarral rendelkező Dél-Zalai Takarékpénztár és Bazár-udvar 1881-ben épült eklektikus stílusban. Az épület helyén állt házban született a nagykanizsai művelődési központ névadója a színigazgató, rendező, író és műfordító Hevesi Sándor. Melyik városban viseli nevét a színház?

Nagykanizsa népmonda

Egy régi dunántúli népmonda szerint egyszer Szent László király egyszerű parasztszekéren utazott Dalmáciába. Nagykanizsa mellett a nép a királyt éltette, a kiáltozástól a lovak megbokrosodtak, a felgyorsult szekér kerékszege pedig kiesett. Egy derék parasztember-Deák Balázs nevű-, odafutott és amíg a kocsis meg nem tudta állítani a lovakat, a kocsi mellett futva a balesetet megelőzte. Hogyan?

Nagykanizsa rendezvény-ház

A műemlék épületet tervezője után nevezték el. 1927-ben épült színháznak, később mozi működött benne, 2006-os felújítása óta rendezvény-ház. Fő és oldalhomlokzatait sgraffitók díszítik, a Bánk-bán, a Falu rossza és a János vitéz egy-egy jelenete látható rajtuk. Ki tervezte a magyaros szecessziós stílusú épületet?