Kérdések - Nagymaros

A Nagymaroshoz tartozó kvízkérdések az A kvízben találhatók!

Nagymaros városi rangja

Károly Róbert király Marost Visegrád ikervárosává nevezte ki és privilégiumokat adott lakóinak. Városi rangját évszázadokig őrizte a település. Mikor lett újra város Nagymaros?

Nagymaros halászati jog

Maros a városi ranggal halászati jogot is szerzett 1324-től kezdve. A földön legnagyobbra növő édesvízben is megélő halból a fogás negyede a királyt illette meg. Melyik a magyarországi folyókból az 1950-es években eltűnt halfajból?

Nagymaros ikerváros

Melyik város található szemben Nagymarossal a Duna túlsó partján?

Nagymaros Kittenberger Kálmán

A főtéren található Kittenberger Kálmán (1881-1958) mellszobra, aki az 1940-es évek végétől élt Nagymaroson. Kittenberger Kálmán zoológus, vadász és író volt. Több mint negyven állatfajt neveztek el róla, 60 ezer példánnyal gazdagította a Nemzeti Múzeum állattani gyűjteményét. Melyik földrészen töltött 16 évet, amelynek kutatója volt?

Nagymaros római katolikus templom

Nagymaros legfontosabb műemlék épülete a római katolikus templom. A jellegzetes, a második szinttől nyolcszögletű torony aljának különlegessége a szép csillagboltozat, zárókövén 1509-es évszámmal. A templom hajója a toronynál régebben épült, átalakították és újraboltozták 1772-ben. Milyen stílusú a templom?