Kérdések - Nyírbátor

A Nyírbátorhoz tartozó kvízkérdések az A kvízben találhatók!

Báthori címer

Melyik állat található meg a Nyírbátor történelmét meghatározó Báthoriak címerében?

Nyírbátor vörös márvány síremlék

Melyik történelmi személyiség vörös márvány síremléke látható az általa építtetett nyírbátori református templomban? 

 

Nyírbátor wellness és gyógyfürdő

Nyírbátorban a nevezetes műemlékek, és a változatos rendezvények  mellett  modern wellness és gyógyfürdő is várja a látogatókat. Melyik mesebeli lény neve található meg a fürdő nevében?

batir

Nyírbátor neve a batir szóból származik, ami bátort vagy jó hőst jelent. Milyen eredetű a szó?

Nyírbátor Báthori család

A 12 ezer fős lakosságú Nyírbátort írásos emlék először 1279-ben említi. Hány éven át volt közös a történelme Nyírbátornak és a magát a településről elnevező Báthori családnak?

Nyírbátor fa harangtorony

A református templom mellett található az 1640 körül, faragott tölgyfagerendákból épült fa harangtorony. A közel 30 méter magas torony a legnagyobb és a legöregebb az országban. Hogy nevezik a torony sisakjának sarkait díszítő kis tornyocskákat?

Nyírbátor minorita templom

A ferences, illetve minorita templom kolostortemplomként épült késő gótikus stílusban. A templom teljes nagyfelújítása 2010-2011-ben történt meg. Milyen, már távolról is jól látható különbség van a templom felújítás utáni megjelenésében a korábbi állapothoz képest?

Nyírbátor Báthori panoptikum

A Báthori család ecsedi ágának az 1500-as évek elején épített várkastélya a századok során elpusztult. Az egykori kastély északi palotáját 2006-ban helyreállították, illetve újjáépítették. Az épületben a Megyeri János szobrász által készített Báthori panoptikum látható. Hány figurából áll a panoptikum?

Útleírás:

Nyírbátor mindkét középkori templomát a Báthori család ecsedi ágának jeles tagja, Báthori István erdélyi vajda és országbíró, a kenyérmezei csatában győztes hadvezér építtette. A református templom 1488-1511 között épült kegyúri és plébániatemplomnak, hosszan elnyúló tömbjét támpillérek erősítik, belsejét kőrácsos keskeny ablakok világítják meg. A teremtemplom mennyezete finom osztású, pompás hálóboltozat. A templom a hazai késő gótika remeke. Az építtető vörös márvány síremléke a templomban látható, egy kisebb belső teremben. A református templom mellett található az 1640 körül, faragott tölgyfagerendákból épült fa harangtorony. A közel 30 méter magas torony a legnagyobb és a legöregebb az országban.

Hangulatos úton járhatunk a ferences és a minorita templom között, a Várostörténeti sétányon, amely több látványos jelenettel idézi meg a Báthoriak történetét, a nyírbátori sárkánykultusz eredetét, vagy a Szentvér utca legendáját. Innen nagyon közel található a kisváros főtere a parkos-fás Szabadság tér. A főtéren látható a magas óratornyos városháza, és a vele falszomszédságban lévő modern művelődési ház jellegzetes együttese.