Kérdések - Nyíregyháza

A nyíregyházához tartozó kvízkérdések az A kvízben találhatók!

Nyíregyháza megyeszékhely

Hányadik legnagyobb városa Magyarországnak- a lakónépesség szerint- Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, a több mint 118 ezer fős lakosságú Nyíregyháza?

 

Nyíregyháza mezővárosi rang

Mikor kapott Nyíregyháza mezővárosi rangot?

 

Nyíregyháza Hősök tere

A Hősök terén található nagyszabású épület 1891-1892-ben épült eklektikus stílusban, Alpár Ignác tervei szerint. Melyik épületre illik a leírás?

 

Nyíregyháza Hősök-szobra

A tágas, ligetes Hősök terén a megyeháza közelében található a nagyméretű szoborcsoport, a Hősök-szobra. Az emlékmű a város és Szabolcs vármegye első világháborús hősi halottainak állít emléket. Kinek az alkotása az emlékmű?

 

Nyíregyháza Sóstó Zoo

A Nyíregyházi Állatpark - Sóstó Zoo a várostól 5 km-re, a sóstói tölgyesben, 30 hektáros területen mutatja be a Föld kontinenseinek állatvilágát. A Nyíregyházi Állatparkban a sokszínű állatvilág több mint 500 fajának  5000-nél is több egyede él. Melyik állatfaj látható az állatparkban 2006 óta?

gyógyfürdő

A városhoz tartozó Sóstógyógyfürdő névadója a 9.5 hektáros területű sós vizű szikes tó. Vízének gyógyhatása évszázadok óta közismert. Az itt található gyógy-és élményfürdő közkedvelt létesítmény. Milyen mély a tó átlagosan?

 

Krúdy Vigadó

A Krúdy Vigadó impozáns épülete Sóstófürdőn található, 1911-ben épült Pazár István tervei szerint. Az épületet a Nyíregyházán született íróról, a modern magyar próza egyik legnagyobb mesteréről, Krúdy Gyuláról nevezték el. Ki volt Krúdy írásainak egyik népszerű hőse?

református templom

A Kálvin téren áll a 38 méter toronymagasságú, 1873-1882 között Mehlhouse János tervei szerint épült református templom. Milyen építészeti stílusban épült?

római katolikus templom

A Kossuth téren áll, két 40 méternél is magasabb zömök hatású fő tornyával,a háromhajós, impozáns látványt nyújtó Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház. A római katolikus templomot Nagy Virgil tervei szerint építették 1902-1904 között. Milyen stílusban?

Takarékpalota

Nyíregyháza jellegzetes, jól ismert épülete a Hubert József tervei szerint 1912-ben épült Takarékpalota. Milyen építészeti stílusú az épület?

evangélikus templom

A város legrégebbi műemléke az evangélikus templom, melyet barokk stílusban emeltek 1784-1786 között. Kinek a tervei alapján?

villamos

Nyíregyházán 1969-ig villamos is közlekedett. Mikor indult el a városban az első villamos?

Nyírség

A Nyírség nagy része Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyezkedik el, de vannak települései Hajdú-Bihar megyében is. A Nyírség az Alföld egy tájegysége; kialakulásában a folyók és a szél játszották a legnagyobb szerepet. Melyik talajtípus jellemző a Nyírségre?

 Nyíregyháza nevezetességei, látnivalói az Országkvízben.