Kérdések - Pécs

A Pécshez tartozó kvízkérdések a C kvízben találhatók!

Pécs megyeszékhely

Melyik megye megyeszékhelye Pécs?

Pécs lakossága

Magyarország hányadik legnagyobb városa a lakónépesség szerint a közel 150 ezres lakosságú Pécs?

Széchenyi István Gimnázium Pécs

A pécsi barokk építészet egyik legértékesebb emléke az egykori pálos rendház amely ma a nagy múltú Széchenyi István Gimnázium épülete. Melyik épületre illik a leírás?

Pécsi pezsgő

Az 1800-as években alapított pécsi pezsgőgyár hasznosította az ókori és középkori föld alatti járatokat, ott pezsgőt érleltek és tároltak. Mi volt az 1944-ig fennálló, nagy sikereket elérő gyár neve?

Pécsi ókeresztény sírkamrák

A római korban a Pécs helyén egykor volt római város a Pannónia provincia egyik tartományi székhelyévé és a korai kereszténység egyik központjává vált. Ebből a korból, a 4. századból való a pécsi sírkamrák, kápolnák és mauzóleum együttese, amely olyan ritkaság Európában, hogy az UNESCO felvette a kulturális világörökségi listára. Mikor?

Pécs Európa kulturális fővárosa

Melyik évben volt Pécs Európa egyik kulturális fővárosa?

Tímár Virgil fia

Pécsen játszódó regény a Tímár Virgil fia című mű, melyben a város Sótként szerepel. Ki írta a regényt?

Zsolnay Vilmos

A Zsolnay-kút Zsolnay Vilmos emlékére készült 1912-ben. Pilch Andor tervezte, 1930-ban állították fel. A Széchényi tér déli részén álló 4 méter magas pirogránitból készült eozinmázas alkotás Pécs legismertebb közkútja. A kút eozinmázas ökörfejű vízköpői és a hozzájuk tartozó tálak melyik híres aranylelet ivócsanakjait idézik?

pirogránit

Melyik pécsi épületen nem található a Zsolnay gyár által az 1880-as években kifejlesztett pirogránit anyagból készített díszítés?

pécsi vasútállomás

A pécsi vasútállomás tervezője az az építész, műegyetemi tanár volt aki 1887-től dolgozott a Magyar Államvasutaknál és munkatársaival 1887-1907 között húsz nagyállomás és ennél is több kisebb állomás tervezését és kivitelezését is végezte. Kire illik a fenti leírás?

Pécs Egyetemi Könyvtár

Az Egyetemi Könyvtár klasszicista stílusú épülete 1830-ban épült Piatsek József tervei szerint. Az Egyetemi Könyvtár elődjét 1774-ben alapították, ez volt Magyarország első nyilvános könyvtára. A könyvtárat egy pécsi püspök hozta létre, aki könyvtárát megnyitotta a nagyközönség számára. Melyik püspök?

Pécs lakatfal

A Janus Pannonius utcában található a lakatfal, ahol egy beugróban a vaskerítésen függnek százával a lakatok. Az 1980-as évektől gyarapodó lakatfalra a szerelmesek helyeznek lakatokat. A lakatfal és rács állapota leromlott, ezért adományokból felújították. Melyik évben?

Mecseki Bányászati Múzeum

A Mecseki Bányászati Múzeum földalatti bányászati kiállítása 1981-ben került kialakításra. A földalatti bemutató bánya makettet egy 20 méter mély és körülbelül 1000 négyzetméter alapterületű pincerendszer felújításával hozták létre , lejárata a Káptalan utcai Vasarely kiállítás udvarán található. Hogy nevezik a kiállításon is látható, a bányákban kitermelt anyagok szállítására szolgáló kis négykerekű szekeret?

Pécsi vár

Melyik évben védték meg sikeresen a várost Athinay Simon vezetésével a pécsiek Szulejmán szultán 50 ezres seregével szemben?

A pécsi Barbakán (előretolt kapuerőd) az egykor volt püspökvár falrendszernek része. A hagyomány szerint kinek a javaslatára emelték a 15. században a kapubástyát?

Melyik évben foglalták el a törökök Pécs várát?

Pécsi Tv-torony

A pécsi Tv-torony és Kilátó az ország legmagasabb épülete, a Mecsek 585 méter magas Misina csúcsán áll. Milyen magas?

A pécsi Tv-torony-kilátó presszó szintjén a Mecseki dinoszaurusz rekonstruált, életnagyságú, 2 méter magas szobra is megtekinthető. Melyik lelet került elő a mecseki kőszénbányákban, amiből az addig ismeretlen dinoszaurusz fajt rekonstruálták?

Mecseki Kisvasút

A Mecseki Kisvasút a kultúrpark állatkertje és vidámparkja között közlekedik. Az ország legrövidebb kisvasútja. Milyen hosszú a Mecseki Kisvasút pályája?