Kérdések - Sárospatak

A Sárospatakhoz tartozó kérdések az A kvízben találhatók!

Sárospataki vár Vörös-torony

A Vörös-torony legfelső, ötödik szintje ágyúállások számára épült 1656 és 1658 között. A szint sarkain eredetileg négy figyelő tornyocska emelkedett, de ma már csak három található meg a négyből. A negyedik a torony délkeleti sarkával együtt leomlott. Mikor?

Sárospataki vár

A várat Perényi Péter erdélyi vajda elfoglalta 1526 után. Mit adott át Perényi Péter I. Ferdinánd királynak(1526-1564), minek következtében a várat megtarthatta tulajdonaként?

Sárospatak, Szent Erzsébet-szobor

Varga Imre szobrászművész alkotása, a legenda szerint Sárospatakon született Szent Erzsébetet ábrázolja, akit  IX. Gergely pápa avatott szentté. Melyik évben?

Sárospataki Református Kollégium

A Sárospataki Református Kollégiumot Perényi Péternek, a vár akkori urának rendelkezésére alapították. Jelenlegi klasszicista stílusú épülete a 19. század első felében készült. Melyik évben alapították Sárospatakon a nagy hagyományú iskolát, a Református Kollégiumot?

Sárospatak Eszterházy Károly Egyetem Comenius Kar

Az Eszterházy Károly Egyetem Comenius Karának épülete eredetileg kaszárnyának épült; 1913-ra nyerte el mai formáját miután Lechner Jenő és Varga László tervei alapján felső-magyarországi reneszánsz stílusban átalakították. Az iskola névadója Comenius (1592-1670) pedagógus, teológus, püspök, 1650-1654 között a Sárospataki Református Kollégium tanára. Hol született az első modern pedagógusnak tekintett Comenius?

lovasszobor a várkertben

Kinek a lovas szobra áll a várkastély bejáratával szemben a várkertben?

vár

Milyen címletű pénzen látható a Sárospataki vár?

Sárospatak Rákóczi-vár

Melyik fontos eseményt tartották a vár falai között 1708-ban?