Kérdések - Sopron

A Sopronhoz tartozó kvízkérdések a A kvízben találhatók!

Sopron a római korban

Sopron a római korban is lakott volt. Mi volt akkor a város neve?

Sopron Tűztorony

A Várostorony vagy Tűztorony Sopron jelképe. Római kori kaputorony maradványait is felhasználták az építésekor. Mikor épült a mai alakját az 1676-os tűzvész után kapó Tűztorony?

Hűségkapu

A tűztorony alatt gyalogosátjáró van. Ennek a belváros felé néző oldala a Hűségkapu, az 1921-es népszavazás emlékére készült. Kinek az alkotása?

Sopron népszavazás

Sopronban 1920-ban a polgárok körülbelül fele volt magyar, fele német anyanyelvű. 1921 decemberében népszavazás döntötte el, hogy Sopron Magyarország része maradt és nem lett Ausztriáé. Körülbelül milyen arányban szavazták meg  a soproni polgárok, hogy Sopron Magyarországhoz tartozzon?

Sopron főtér

II. Lajos király (1516-1526) nem engedte lebontani az épületet, védve ezzel a tér hangulatát. A gótikus eredetű ház azóta nagyon átalakult, mai alakját a 19. század második felében kapta, benne patikamúzeum található. Mikortól működött a Fő  téri Patika-házban gyógyszertár?

Sopron a középkorban

Sopronnak már a középkorban is voltak külvárosi részei. A várat körülfogó külvárost négy részre osztották. Melyik közülük a legrégebbi?

Sopron Mária-oszlop

A Mária-oszlop 1745-ben készült barokk alkotás. Helyén 1632-ig a Boldogasszony-templom állt. Hogyan pusztult el a templom?

Sopron Petőfi Színház

A Petőfi téren található a Medgyaszay István által tervezett Petőfi Színház. Milyen építészeti stílusú a színház épülete?

Sopron Stornó-ház

A Stornó-ház a névét az olasz származású id. Stornó Ferenc után kapta, aki 1872-ben vásárolta meg. Stornó Ferenc festő és restaurátor is volt. Milyen mestersége is volt még mellette?

A Stornó-ház a 15. században már állt. Melyik királyunk vendégeskedett itt ausztriai hadjáratának ügyeit intézve?

Soproni templom

A templomot a 13. században kezdték el építeni román stílusban, megjelenését a későbbi gótikus átépítés és az 1800-as években végzett neogótikus rekonstrukció alakította ki. A templom legértékesebb műtárgya egy 15. századi fából faragott Madonna-szobor. Melyik templomra illik a leírás?

Soproni műemlékek

A körülbelül 60 ezer fős lakosságú megyei jogú város Sopron, Magyarország műemlékekben második leggazdagabb városa. 1975-ben megkapta a város a műemlékvédelmi Európa-díj aranyérmét. Körülbelül mennyi műemlék található a városban?

Sopron Tábornok-ház

A Fő téren álló Tábornok-ház megjelenését a 17. és 19. század közötti építés és a sok átalakítás nyomán kapta, de régebbi eredetű épület, az 1300 körül épült lakótornya ma is megvan, a ház falaiba foglalva. Egykor Lackner Kristóf (1571-1631) polgármester háza is volt, hátsó szárnyában a városfal és egy védőtorony maradványai láthatók. Miért nevezik az épületet Tábornok-háznak?

Sopron királyi város

Melyik évben nyilvánította IV. László király (1272-1290) szabad királyi várossá Sopront?

Sopron Két Mór-ház

A Két Mór-ház az 1700-as évek elején alakult ki két 17. századi parasztházból. Mi az eredete az elnevezésének?

Sopron Fő téri templom

A Fő tér déli oldalán található római katolikus templom két szerzetesrend, a Ferences és Bencés tulajdonában is volt. A templom a 17. században királykoronázások és országgyűlés helyszíne is volt. Hogyan nevezik az 1280-ban épült gótikus templomot? 

Sopron Esterházy-palota

Az Esterházy-palota a Templom utcában található, eredetileg 14-15. századi épület, mai barokk megjelenését azután kapta, hogy 1752-ben az Esterházyak megvásárolták. Milyen múzeum található az épületben?

Sopron Péter várnagy

1273-ban a várat és várost a német származású Péter várnagy a cseh Ottokár király kezére juttatta. 1277-ben a csehek kivonulni kényszerültek, Péter várnagyot pedig elfogták. Mi lett a büntetése az árulásért?

Sopron török ostroma

Melyik évben ostromolták meg a várat sikertelenül a törökök?