Kérdések - Szeged

A Szegedhez tartozó kvízkérdések a C kvízben találhatók!

Szeged folyói

Melyik két folyó találkozásánál fekszik Szeged?

Szegedi árvíz

1879. március 12-nek éjszakáján a Tisza árvize lerombolta Szegedet. Mindössze 265 ház maradt meg a nagy árvíz után. Mennyi ház omlott össze?

Az 1879-es nagy árvíz után amelyben 5458 ház semmisült meg és csak 265 maradt épen, teljesen újjá kellett építeni a várost. Az újjáépítés 4 évig tartott és jelentős adományokkal járult hozzá a költségekhez több európai állam is. Az adakozó fővárosok iránti hálából a Nagykörút több részét is az adakozó fővárosokról nevezték el. Melyik fővárosról nem neveztek el körúti szakaszt?

Szeged megyeszékhely

Melyik megye megyeszékhelye Szeged?

Szeged Dóm tér

A róla elnevezett Dóm téren álló Fogadalmi templom terveit Schulek Frigyes készítette, majd Foerk Ernő dolgozta át. Az 1913-1930 között épült neoromán stílusú templom az ország egyik legnagyobb temploma. A 81 méter hosszú dómban 5 ezren férnek el. Milyen magasak a tornyai?

A Szegedi Szabadtéri Játékok az ország legnagyobb szabadtéri színháza. A szegedi Dóm téren nyaranta kerül megrendezésre. Melyik évben volt az első előadás?

Szeged legidősebb építménye a 11. századi alapokon nyugvó templomtorony. A tornyot 1931-ben felújították és keresztelőkápolnává alakították. Hogy nevezik ezt az épületet?

Reök-palota

A Magyar Ede tervezte szecessziós palota 1907-ben épült. 2007 óta a Regionális Összművészeti Központnak ad otthont a kiemelkedő jelentőségű műemlék épület. Melyik épületre illik a leírás?

IV. Béla király

Szegedet IV. Béla király (1235-1270) emelte városi rangra 1246-ban. A király lovas szobra- mely talapzatával együtt közel 8 méter magas- a Széchenyi téren látható. Tóth Béla és Tóth Dávid alkotása. Mikor avatták fel a szobrot?

Szeged Alsóváros

Szeged Alsóváros városrészének jellegzetes nevezetességei a városban és környéken is innen elterjedt "napsugaras házak". Miért nevezik a környék jellegzetes parasztház típusát pont ezen a néven?

Kiskundorozsma

Kiskundorozsma egykor önálló település volt, 1973 óta Szeged része. A dorozsmai szélmalom 1821-ben épült vályogból, 1949-ig őröltek benne. A már nem működő malom többször is újjáépítésre szorult. Hányszor?

Gróf-palota

A Gróf-palota a Tisza Lajos körúton áll, tervezője Raichle J. Ferenc volt, 1912-1913 között épült. A szecessziós stílusú épület homlokzata keleti és magyaros motívumokkal gazdagon díszített. Mi az épület elnevezésének az eredete?

Szeged víztorony

A víztorony amely a Szent István tér közepén áll, Zielinszki Szilárd tervei alapján épült, és 1904-ben adták át. A közel 55 méter magas épület az országban az egyik legkorábbi vasbeton épület, 1000 köbméter víz tárolására alkalmas. Milyen néven is nevezik a víztornyot a szegediek?

Szent-Györgyi Albert

Szent-Györgyi Albert (1893-1986) orvos, biokémikus 1931-1945 között a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegyészeti Intézetének professzora volt. Szent-Györgyi Albert 1937-ben kapott élettani-orvosi Nobel-díjat. Milyen felfedezéssel nyerte el a díjat?

Pick Márk

 Az 1869-ben Pick Márk által alapított gyár a nagyüzemi szalámi gyártást 1885-ben indította el. A szalámigyárat 1900-ban áthelyezték a felső Tisza-partra. Miért volt kedvező ez a vállalkozás számára?

Boszorkány-sziget

Az aszály és a nyomában járó éhínség és járványok következtében kialakult helyzet is magyarázhatja, hogy Szegeden,  a Boszorkány-szigeten a boszorkányperekben bűnösnek talált 13 embert máglyán megégették. Mikor történt?

Szegedi papucs

A város híres kézműves terméke a hímzett-varrott bársonypapucs. A 19. század közepétől különül el a papucskészítő mesterség a csizmadia mesterségtől, ekkorra tehető a Szegedi papucs igazi széleskörű elterjedése is a városban. Miért?