Kérdések - Székesfehérvár

A Székesfehérvárhoz tartozó kvízkérdések a B kvízben találhatók!

Székesfehérvár Országalma

A Városháza téren áll Ohmann Béla műve, az Országalma. A város jelentőségét és történelmi múltját is szimbolizálja az 1943-ban felállított díszkút. Mi az anyaga a magyar koronázási jelvények között található országalmának?

Székesfehérvár Szent István lovasszobra

A Szent István téren, barokk és klasszicista házaktól körülvéve a tér közepén áll Szent István lovas szobra. Kinek az alkotása?

Székesfehérvár Mujkó bohóc

Mujkó bohóc szobrát Kocsis Balázs szobrász és Molnár László ötvös készítették. A réz szobor a Városház tér bejárata felett, az első emelet magasságában kifeszített kötélen ül. Milyen anyagból készült a szobor talpa az egyensúly miatt?

Székesfehérvár egykori ferences rendház

Az egykori ferences rendház a 18. század közepén épült barokk stílusú saroképület a Városháza téren. Falán a Törökkút elnevezésű ivókút látható bronz vízköpővel, felette Medgyessy Ferenc 1938-ban készült domborművével. Melyik intézmény működik az épületben?

Székesfehérvár templom

A kéttornyú templom gótikus eredetű, barokk formájában a 18. század közepén épült, Martin Grabner tervei szerint. A templombelső falképei Cimbal, szentélye Hildebrandt műve. Melyik templomra illik a leírás?

Székesfehérvár koronázó város

Székesfehérváron 46 országgyűlést tartottak. Hány magyar királyt koronáztak meg itt?

Székesfehérvár emlékmű a Csúcsos-hegyen

Rétfalvi Sándor emlékműve 1990 óta áll jelenlegi helyén a Csúcsos-hegyen. Mire bírták rá a rendek a székesfehérvári országgyűlésen  II. András királyt (1205-1235) 1222-ben, aminek emléket állít az alkotás?

Székesfehérvár Budenz-ház

A Budenz-ház copf stílusú egyemeletes épület, szép függőfolyosós barokk udvarral. Nevét onnan kapta, hogy itt lakott 1858-1860 között Budenz József. Miről nevezetes Budenz József?

Székesfehérvár Pelikán-udvar

A Győri-ház vagy Pelikán-udvar a 18. század közepén épült lakóház, melynek földszintjén a Pelikán vendégfogadó volt, udvari részén jelentős művészek fordultak meg 1790-1873 között. Kik és milyen alkalmakkor?

Székesfehérvár bazilika romjai

Székesfehérvár központjában állt a még 1000 előtt alapított Királyi bazilika. A török hódoltságig itt koronázták és temették a királyokat. Hogyan pusztult el az épület?

Székesfehérvár mauzóleum

A középkori romkertnél található emeletes mauzóleumban őrzik nagy királyunknak- kinek koronázása nem Székesfehérváron volt- római szarkofágból faragott koporsóját. Melyik királyét?

Székesfehérvár Bory-vár

A Bory-vár a város északkeleti részén, az Öreghegy nevű városrészben áll. Nevét építőjéről Bory Jenő szobrászművészről kapta. Mikor épült?