Kérdések - Szentendre

A Szentendréhez tartozó kvízkérdések az A kvízben találhatók! 

Szentendre

Melyik szigettel szemben található a Dunakanyar kapujában Szentendre?

Szentendre nemzetiségi központ

Melyik magyarországi nemzetiség vallási és kulturális központja Szentendre?

 

Szentendre ismert épülete

A 18. században épült, mai neobarokk formáját átalakítás és bővítés után 1929-ben kapta. Jellegzetes kerek oromfala a város egyik szimbóluma. Melyik épületre illik a leírás?

Szentendre templom

Szentendre legrégebbi épülete az egyhajós, középtornyos templom, amely a 13. századi alapokon a 14. és 15. században épült gótikus stílusban. Az 1710-es helyreállítás során kapta a templom a mai, részben barokk formáját. Melyik épületre illik a leírás?

Szőlősgazdák keresztje

A szőlősgazdák keresztjét a 17. század végén emelték, a ma is álló dézsmaházzal szemben. Barokk műemlék, kovácsoltvas kettős keresztje szőlőmotívumos faragványokkal díszített. Mi ellen emelték a szőlő védelmében?

Szentendre Fő tér

A Fő tér közepén található 1763-ban felállított kereszt, melyről a néphagyomány azt tartja, hogy egy fejjel lefelé eltemetett ember van alatta. Kovácsoltvas ráccsal kerített rokokó stílusú alkotás, vörös márvány talapzaton, festett ikonokkal és kereszttel. Melyik keresztre illik a leírás?

Rab Ráby háza

Rab Ráby háza eredetileg egy szőlősgazdáé lehetett. Nevét Ráby Mátyás császári tisztviselőről kapta, aki a város és megye visszaéléseit vizsgálta, és a hagyomány szerint 1784-től élt itt. Melyik híres író Rab Ráby című regénye született történetéből?

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az 1967-ben alapított Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum hazánk jellegzetes tájainak népi építészetét, a falusi és mezővárosi társadalom életmódját, lakáskultúráját mutatja be. Hány tájegység bemutatása készült el eddig?

Ferenczy Múzeum

A Ferenczy Múzeum névadója a modern magyar festészet egyik legelismertebb művésze Ferenczy Károly festőművész, 1889-1892 között élt Szentendrén, itt születtek ikrei, Béni és Noémi. A Ferenczy család hány művésztagjának láthatók alkotásai a múzeumban?

Kovács Margit Múzeum

Az 1700-as évek elején sóháznak emelt barokk stílusú épületben kapott helyet a Kovács Margit Múzeum. A képzőművészet melyik ágának egyik megújítója volt Magyarországon Kovács Margit (1902-1977)?

Belgrád székesegyház

A szentendrei Belgrád székesegyház a szerb ortodox egyház püspöki széktemploma. A Belgrádból érkezettek leszármazottai építették 1756-1764 között rokokó stílusban. A magyar történelemben milyen néven is ismert a székesegyház névadó városa, a mai szerb főváros, Belgrád?

Bükkös-patak

A rómaiak az i.sz. 1. században Ulcisia Castra néven létesítettek itt a Bükkös-patak partján katonai tábort. Mit jelent magyarul az egykori római tábor neve?