Kérdések - Szerencs

Szerencs Rákóczi-vár

A Rákóczi-vár északi bejárata mellett álló egész alakos kőszobor Szathmáry Gyöngyi alkotása. Azt az erdélyi fejedelmet ábrázolja aki bővíttette és átalakíttatta az 1560 körül épült szerencsi várat. Kit ábrázol a fotón is látható szobor?

Szerencs, református templom

A szerencsi református templom mai gótikus stílusú megjelenését a 15. században nyerte el, a templom tornya is ekkor épült. Kit választottak 1605-ben az erődfallal körülvett templomban Magyarország és Erdély fejedelmévé?

Szerencsi Zempléni Múzeum

A szerencsi Zempléni Múzeum a Rákóczi-várban található. A múzeum legjelentősebb gyűjteménye a képeslap-kollekció. Mekkora (hány darab) az egész gyűjtemény becsült nagysága?

Szerencs, kapuzat

Szerencs határában a 37-es számú főút két oldalán álló tornyokat 18 méteres magasságig terméskő burkolat fedi. Tetejükön 12 méter magas ácsolt felépítmények láthatók. Mi a két épület neve?

Szerencsi Csokoládégyár

A városban hagyományos iparág az édesipari termékgyártás, a 2. világháború előtt a szerencsi volt az ország legnagyobb édesipari üzeme. Melyik évben kezdte meg a gyártást a Szerencsi Csokoládégyár?

Szerencs, szabad királyi város

Szerencs Bocskai István fejedelemtől szabad királyi városi rangot kapott. Melyik évben?