Kérdések - Szolnok

A Szolnokhoz tartozó kvízkérdések a C kvízben találhatók!

Szolnok folyói

Melyik folyó torkollik a Tiszába Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyénél Szolnoknál?

Tiszavirág

Szolnok a hidak városa is, nyolcadik hídját, a város új szimbólumát a Tiszavirág hidat 2011-ben adták át. A közel 450 méter hosszú híd Közép-Európa leghosszabb gyalogos hídja. Nevét, melyre formájával is emlékeztet,  Szolnok illetve a Tisza egyik látványosságáról a "tiszavirágzás" élőlényéről a tiszavirágról, más néven kérészről kapta. Milyen élőlény a tiszavirág?

Damjanich-emlékmű

A művésztelep mellett a két folyó találkozásánál látható a carrarai fehér márványból készült Damjanich-emlékmű. Az 1912-ben felállított szobor kompozíció azt a jelenetet ábrázolja amikor Damjanich tábornok vörös sipkásai élén bevonul a városba Szolnok 1849. március 5-i visszafoglalása után. Ki az alkotó?

Szolnok megyeháza

A megyeháza egyemeletes épületét 1878-ban építették, Benkó Károly tervezte. Főhomlokzata árkádos, az emeleten loggiás. Milyen stílusú az épület?

Szolnok belvárosi plébániatemplom és kolostor

Szolnok legjelentősebb műemléke a G.B. Carlone tervei szerint a 18. században barokk stílusban épült belvárosi plébániatemplom és kolostor. Melyik szerzetesrend építtette?

Szolnoki Művésztelep

A Szolnoki Galéria épülete zsinagógának épült a 19. század végén Baumhorn Lipót tervei szerint. Szolnokon nagy hagyományai vannak a festészetnek. A két folyó találkozásánál, 1902 óta működik a Szolnoki Művésztelep. Melyik híres festő nem alkotott itt?

Szolnok vasúti csomópont

Szolnok az ország egyik legnagyobb és legfontosabb vasúti csomópontja. A Pest-Szolnok vasútvonalat 1847-ben nyitották meg. Hányadikként az országban?

Szolnok Damjanich János Múzeum

A Kossuth téren található a Damjanich János Múzeum, a volt Magyar Királyi Szálloda 1860-ban felépült épületében. Milyen anyagból készült az itt őrzött Kr.e. 2600-Kr.e 1600 közötti időből származó tőr?