Kérdések - Szombathely

A Szombathelyhez tartozó kvízkérdések a B kvízben találhatók!

Szombathely megyeszékhely

Melyik megye megyeszékhelye a közel 80 ezres lakónépességű város, Szombathely?

Szombathely székesegyház

Az 1791 és 1814 között Hefele Menyhért tervei szerint épült székesegyház Magyarország egyik legnagyobb temploma. Milyen építészeti stílusú épület?

Szombathely Foucault-féle ingakísérlet

Az 1791 és 1814 között Hefele Menyhért tervei szerint épült klasszicizáló késő barokk stílusú székesegyház Magyarország egyik legnagyobb temploma. A székesegyházban Kunc Adolf a helyi Premontrei Főgimnázium tanára és igazgatója, segítőivel sikeresen végezte el a Foucault-féle ingakísérletet , amelyet az 1851-es párizsi után a szombathelyivel együtt csupán csak kétszer tudtak megismételni a 19. században. 2010-ben ugyanott megismételték a kísérletet. A korábbi szombathelyi sikeres kísérlet hányadik évfordulójának alkalmából?

Szombathely Szentháromság-szobor

A főtéren található Szentháromság-szobor Lieb Ágoston alkotása, elődjét 1714-ben állították, de az a két évvel későbbi tűzvészben megsemmisült. A város a jelenlegi emlékművet közadakozásból készíttette 1869-ben. A szobrot 1932 és 1938 között rekonstruálni kellett. Miért?

Szombathely Püspöki palota

A Püspöki palota Szombathely első püspökének Szily Jánosnak a megbízásából épült, Hefele Menyhért tervei szerint 1778-1783 között. A Berzsenyi téren található épület oromzatán a püspök címere látható a sarkalatos erényeket jelképező szobrokkal. Melyik építészeti stílus jellemző az épületre?

Szombathely Püspöki palota Sala Terrena terem

A Püspöki palota földszintjén található a Sala Terrena terem, mely hazánk első régészeti múzeuma. Itt gyűjtötte össze Szily püspök a római kori szobortöredékeket és feliratos köveket. A termet a neves festő, Dorffmeister István freskói díszítik. Mit ábrázolnak a képek?

Szombathely római katolikus Szent Erzsébet-templom

A római katolikus Szent Erzsébet-templom eredetileg a 14. században épült gótikus stílusban. A templomot később barokk stílusban építették át és toronnyal bővítették. A templomban található Szent Flórián-oltárkép Dorffmeister István alkotása. 1749-ben készült, ez a város legrégebbi látképe. Melyik szerzetesrend tulajdonában volt korábban a templom és a hozzátartozó rendház?

Szombathely Savaria Történelmi Karnevál

A több napos Savaria Történelmi Karnevál Közép-Európa legnagyobb jelmezes, históriás játéka. A karnevál legnépszerűbb attrakciója a jelmezes felvonulás, de a rendezvény sok más hagyományőrző, zenei, gyermek- és kulturális programot is kínál. Melyik hónapban rendezik meg minden évben a Savaria Történelmi Karnevált?

Szombathely a római korban

Mi volt a neve a Szombathely helyén egykor volt jelentős római városnak?

Szombathely római főút

Melyik ókori római főút egy szakasza látható a Járdányi Paulovics István nevét viselő romkertben?

Szombathely Savaria

Mi okozta 456-ban az ókori Savaria városának végső pusztulását?

Szombathely Ízisz szentély

A II. századi Ízisz szentélyt a III. században jelentősen megnagyobbították. Az Ízisz kultusz a II. században terjedt el Pannóniában, az istennő kultusza görög közvetítéssel jutott el a római birodalomba. Melyik ókori birodalom vallásának istene volt eredetileg Ízisz?

Szombathely Szent Márton-templom

A római katolikus Szent Márton-templom római kori falakra épült, egyes részei román és gótikus részleteket őriznek. A 17. században nyerte el mai barokk formáját. A hagyomány szerint azon a helyen épült ahol 316-ban Szent Márton, későbbi tours-i püspök született. Mi volt az eredeti foglalkozása Szent Mártonnak?