Kérdések - Tokaj

A tokaji kérdések az A kvízben találhatók!

Tokaj folyói

Melyik két folyó találkozik Tokajnál?

Tokaj-hegyaljai borvidék

A Tokaj-hegyaljai borvidéket huszonnyolc település határa alkotja. Kultúrtájként 2002 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A borvidék a világ első zárt szőlőtermelő vidéke 1737 óta. Melyik szőlőfajta a leggyakoribb a tokaji borvidéken?

Tokaj római katolikus templom

Tokaj belvárosában található a Kossuth tér egyik meghatározó épülete a római katolikus templom. Mikor épült a neoromán stílusú templom?

Tokaji vár

Egykor nagy és fontos vár állt Tokaj területén, a Bodrog és a Tisza összefolyásánál. A várat 1605-ben Bocskai hajdú csapatai szerezték meg, miután legalább egy évig körülzárva tartották, és a védőket így kiéheztették. A német helyőrség miután a lovakat megette, a macskákat és az egereket kezdte el enni, ezért felment az ára a házi egérnek. Mennyi pénzbe került egy egér?

Tokajba vasúton és közúton is könnyen el lehet jutni, jó minőségű országút, és vasúti fővonal is áthalad rajta. Naponta több intercity vonatból választhatunk, én is ezek egyikén érkeztem meg a Tisza és a Bodrog összefolyásánál elterülő történelmi kisvárosba. A vasútállomás nincs messze a városközponttól, gyalogosan átlagos tempóban sem több félóránál. Az állomás épülete mellett rögtön egy szépen restaurált 424-es gőzmozdonyt vehettem észre, a magyar mozdonygyártás daliás darabja feltűnő jelenség. Az állomással szembeni hegyoldalban a 2013-ban felújított Tokaji Országzászló Emlékmű látható.

 

 

 

 

 

 

 

Ha átvágunk a síneken egy kis kanyargós utcán haladva pár perc séta után a főúton találjuk magunkat, melynek egy szakaszát Bajcsy-Zsilinszky Endre utcának nevezik. Itt láthatjuk meg a patinás Rákóczi-Dessewffy kastély barokk stílusú épületét. Az egykori sóházat nem a legkönnyebb feladat fotózni, mert hiába a viszonylag nagylátószögű fényképezőgép, alaposan keresnem kellett a helyet, ahonnan a hosszan elnyúló épület elég jól befogható a szűkös térkínálat adta lehetőség mellett. Ráadásul az épület előtti szép nagy fák lombkoronái sem könnyítik meg egy fotózásra alkalmas hely megtalálását. A főút gyalogos és autós forgalma is nagyon jelentős, mégis hangulatos út ez a központ felé. Én helyette mégis inkább a Tisza parti sétát választottam. Itt a tokaji kirándulóhajó kikötési pontja után nem sokkal, a 38-as főút hídja alatt lehet átsétálni, és a töltésen egy lépcsőn feljutni újra az utca szintjéig. A hídról is megcsodálható a Tisza és Bodrog összefolyása, amely igazán szép látvány. A közelben egy ház falán különleges, nagyméretű alkotás tűnik szembe.  A Szüret című vasgrafika Tenkács Tibor alkotása, 1973-ban készült. A vasgrafika néhány éve található jelenlegi helyén a házfalon, korábban a vasútállomás melletti hegyoldalban volt látható évtizedeken át.

Rákóczi-Dessewffy-kastélyTenkács Tibor vasgrafika

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt aztán felmentem a meredek lépcsősoron mely a Finánc-dombi kilátóra vezet fel. A kilátóteraszról nagyszerű panoráma nyílik, innen felülről még jobban látható a kanyargó folyó, de hasonlóan lebilincselő látvány a lépcsősor egy pontjáról megcsodálható városi látkép is. Idelátszik az ortodox templom jellegzetes tornya, amely meghatározza az innen előbukkanó városképet. Néhány ház látható még, és az előtérben a gazdag vegetáció a hegyoldalon, amelynek itt Tokajban természetesen része sok tőke szőlő is.

 

 

 

 

 

 

 

 

A főtér felé folytattam utamat a kanyargós, hangulatos Rákóczi úton. Itt található a városháza szép barokk épülete melyről alaptalanul tartották, hogy Esze Tamás kuruc vezér háza volt egykor. Az épülethez csatlakozó kőkeretes kapu zárókövén különleges címerkép látható. A falon tábla világosít fel róla, hogy ez a görög kereskedőtársulat címere. Az írás elmagyarázza a címer szimbólumainak jelentését. Elgondolkodtató a négyes szám jelentése: ennyi volt régen a tisztességes kereskedelmi haszon százaléka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ezen a helyen érdekes hangzású Serház utcán két perc alatt kisétálhatunk Kiss Albert kuruc ezredes lovas szobráig. A szobor tágas tér közepén felállított nagyméretű mű, a mögötte látható tornyos városképrészlettel nagyszerű fotóstéma. Tovább folytatva az utat a Rákóczi úton, néhány háznyi gyaloglás után megérkeztem a kisváros igazi központját jelentő Kossuth térre. A főtér felé haladva irányt mutat a város több pontjáról jól látható jellegzetes, fehér színű templomtorony, amely a tér legnagyobb épülete, az 1913-ban neoromán stílusban épült római katolikus templom tornya.

 

 

 

 

 

 

 

 

A tér enyhén emelkedik a Bethlen Gábor utca irányába, az utcához közelebb eső részén, magas díszes fejezetű kőoszlopon Szent István király szobra áll. A király fején glória, a glórián egy angyal. A szobor már messziről is nagyon feltűnő látvány, ráadásul mivel én az első királyunkhoz köthető államalapítás ünnepén jártam Tokajban, a szobrot az oszlopon teljes hosszában kifeszített trikolórral együtt láthattam.

A korábbi haladási irányt tartva a szobor után kis távolságra a Bethlen Gábor utca kezdődik, a főtérhez közel eső egyik házban található a Tokaji Múzeum. A múzeum épülete az egyik legszebb ház a kisvárosban, 1790 körül építtette a görög származású Karácsony család, ezért nevezik a copf stílusú épületet Görög kereskedő házának is.  Visszafelé a tér túlsó végén, egy borospince közelében láthatjuk a főtér másik szobrát. A Bacchus-kút önfeledt, vidám hangulatú alkotás; a római mitológiában a bor és a mámor istene Bacchus, egy kőből készült boroshordón ül, egyik kezében szőlőfürt, másikban egy pohár bor.

 

 

 

 

 

 

 

 

A főtéren beültem egy étterembe ahol a két nyelven is olvasható étlapból kiválasztottam egy nem túl nehéz ételt. A fél adag frissensült elfogyasztása után gondoltam keresek egy megfelelő helyet a Kopasz-hegy fotózásához. A főtéri templom mellett elhaladva, egyre csendesebbé váló kis utcában kell haladni a hegy felé. Több helyen is táblák jelzik, hogy jó irányban haladunk Tokaj egyik fő természeti látnivalójának eléréséhez. Piros jelzésű turistaút vezet fel a hegyre, a piros színű sáv a legalább egy hegységen átvezető út jele. A hegyre felfelé többször éreztem úgy, hogy akár az út nehézségét is jelölhetné.

 Az először kertek alján vezető szűk kis ösvény hirtelen válik meredek hegyi csapássá, a gyakran sziklás, helyenként csúszós terepre jól jött volna a túracipő a könnyű utcai vászoncipő helyett. Az út első, talán úgy egyötödnyi részén rögtön a visszafordulást fontolgattam, különösen amikor egy olyan részhez értem ahol csak kis fák belógó ágaiba kapaszkodva lehetett felkapaszkodni a nagy köveken. Meglepően sokan indultak neki a hegyi útnak a jó időben, sokat gondolkodni nem lehetett, mert feltartottam volna a mögöttem érkezőket. Néhány ismeretlen túratársam biztatására hallgatva a továbbhaladás mellett döntöttem; a sűrű növényzetből egyelőre nem bukkant ki a hegy, hogy lefotózhassam. Mint később kiderült valószínűleg van egy másik lehetséges út is, ami kiváltja ezt a nehéz szakaszt, de a legtöbben ezt nem tudtuk. Az út kanyargós erdei ösvényként folytatódik, hol szűk, hol szélesebb, és szinte végig sűrű növényzet között vezet felfelé a hegyre. A néhol lankás, néhol meredekebb földút két oldalán változatos növényvilág ad árnyékot, eleinte inkább bokros részeket és fiatal vékony törzsű fákat, később fenyőket, és bükkfás erdőt láthatunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az út összességében nagyon változatos, és elég hosszú. Még a felét sem tettem meg amikor egy kis kiépített pihenőhöz értem. Innen nem messze egy nyíltabb, növényzettel kevésbé körülvett útszakasz következik, ahol elértem azt a pontot, ahol már nagyon érdemes elővenni a fényképezőgépet. Az ösvényről néhány méterre letérve ugyanis két olyan pontot is találunk ahonnan nagyszerű panorámakép készíthető Tokajról és a környékről. Ezen a helyen az alattunk látható kisváros a nagy folyóval, a zöld erdőkkel és mezőkkel csodálatos látvány. Jó dolog hosszan gyönyörködni az ebben a szép időben lenyűgöző panorámában, de a táv legalább fele itt még hátravan, ezért mégiscsak tovább kell indulni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hosszabb nyílt szakasz következik, majd beérünk egy szép erdős részre, először kanyargós, néhol veszélyesen elkeskenyedő ösvény következik, majd széles és jól járható út vezet tovább felfelé a hegyoldalon a sűrű erdőben. Változatos emelkedésű szakaszokon még elég hosszú utat kell megtenni, de rövidesen mégiscsak sikerült feljutnom a Nagy Kopasz- hegy tetejére. Az utolsó rövid részt egy országúton kell megtenni, elég sokan választották a motorizált megközelítést is. A hegytetőn szintén nagyon szép a kilátás a lenti tájra. Az 512 méter magas vulkanikus Tokaji Kopasz-hegy tetején a szép növényzet mellett leginkább a tévétorony található látnivalóként. Várakozásommal ellentétben nem sikerült igazán jó fotókat készíteni a hegyről, mert az ezen az úton megközelítve nem látszik a sűrű növényzettől miközben felfelé kapaszkodunk rá. Nekem az út felfelé körülbelül másfél óráig tartott, lefelé az óvatosságot és odafigyelést igénylő menet pedig körülbelül egy órát. Gyakorlott, jó kondícióban lévő túrázók nyilván sokkal rövidebb idő alatt teljesíthetik. Kocsival is fel lehet jönni, de nagy számban voltak olyanok akik inkább a melegben izzasztó gyaloglást választották. Az biztos, hogy élmény megmászni a hegyet, az egymásnak idegen emberek mind köszöntik egymást útközben, szép természeti környezetből, látnivalóból pedig sokat kínál a hegy és a táj. Főleg melegben fontos, hogy legyen nálunk innivaló, és valószínűleg nem felesleges cipelnivaló néhány falat étel sem.