Kérdések - Vác

A Váchoz tartozó kvízkérdések az A kvízben találhatók!

Vác remete

A Duna-parti, napjainkban több mint 30 ezer fős lakónépességű kisvárost már 1075-ben városként említik. Egy régi magyar monda szerint a város nevét a Vác nevű szent életű remete után kapta, aki egyedüli emberként élt egy nagy erdőben, amely azon a tájon volt ahol a város elterül. Ki nevezte el róla a várost?

Copf stílusú templom

Klasszicizáló késő barokk ízlés szerint emelték, 1761-1770 között, F.A. Pilgram osztrák, majd Isidore Canevale  olasz építész tervei szerint. Melyik épületre illik a leírás?

Vác Diadalív

A kőkapunak is nevezett diadalívet Migazzi Kristóf püspök emeltette Mária Terézia királynő (1740-1780) 1764-es látogatására. A diadalív két oldalát a királynő és férje, valamint a főhercegek domborművű képmásai díszítik. Mária Terézia azonban nem mert áthajtani a tiszteletére emelet kapu alatt, kikerültette azt kocsisával. Hány diadalív található hazánkban?

Vác Fehérek temploma

A Fehérek temploma eredetileg a domonkosoké a "fehér barátoké" volt, 1755-ben készült el. Milyen világviszonylatban egyedülálló leletet találtak a templom elfalazott pincéjében?

Vörös ház

A barokk stílusú úgynevezett Vörösház 1731-ben épült. Nápolyi építőmesterek építették, akik a hazájukban megszokott színt alkalmazták a festéskor. Eredetileg minek épült?

Vác Szentháromság tér

Az egykori halpiacon, a mai Szentháromság téren áll a Szentháromság-oszlop. Az 1750-1755 között homokkőből, barokk stílusban készült nagyszerű alkotás az átvészelt pestisjárványra emlékeztet. Melyik templommal szemben áll?

Honvéd Emlékmű

Az 1868-ban készült Honvéd Emlékmű mesterséges dombon álló vasgúla, tetején ágyúgolyóval. Kiknek állít emléket?

Vác Forte

A Forte fotópapírt és filmet gyártó vállalat elődje 1922-ben kezdte meg a termelést Vácon. A 2007-ben bezárt gyár az 1970-80-as években 1500 dolgozót foglalkoztató nagyüzem volt. Melyik vállalat alapította és működtette a gyárat 1947-ig?