Kérdések - Veszprém

A Veszprémhez tartozó kvízkérdések a B kvízben találhatók!

Veszprém Szent Mihály-székesegyház

A Szent Mihály-székesegyház az egyik legrégebben alapított püspöki templom Magyarországon. Melyik évből származik az oklevél, ami határait kijelöli?

A török ostrom során leégett a Szent Mihály-székesegyház. Az ostrom ugyanabban az évben volt mint a sikeres egri várvédés. Mikor?

Veszprém kilátóbástya

A kilátóbástya a Vár utca végénél emelkedik, mellvédes párkányán Szent István és Gizella királyné szobra Ispánki József alkotása. Milyen alkalomból építették 1938-ban az együttest?

Veszprém Szent István völgyhíd

A Szent István völgyhíd a város egyik jelképe, Folly Róbert tervei alapján építették. Milyen magas?

Veszprém Érseki palota

Az Érseki palota a barokk építészet remeke; 1765-1776 között Fellner Jakab tervei szerint, a korábban itt állt régi épületek, így a régi királyi palota romjainak felhasználásával épült. Az épületben található a nagyon értékes Érseki Könyvtár és Levéltár, gazdag a kép,-porcelán-és bútorgyűjtemény. Mit készített Tumler György és fia Tumler Henrik az épületben?

Veszprémi Petőfi Színház

Jellegzetes megjelenésű a 20. század elején szecessziós stílusban épült vasbeton szerkezetű épület a Veszprémi Petőfi Színház. Ki tervezte?

Veszprém Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark

A Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark hazánk egyik legszebb fekvésű ilyen intézménye. Miről ismert névadója, Kittenberger Kálmán (1881-1958)?

Veszprémvölgyi apácakolostor

A veszprémvölgyi apácakolostor a város legrégebbi ismert épületegyüttese, ma már csak a romjai láthatók. Szent István alapította  külföldről ideérkező apácáknak. Milyen nemzetiségűek voltak?

Veszprém Brusznyai-emlékmű

Melyik történelmi eseményhez köthető a Megyeházzal szemben lévő parkban látható 2008-ban felavatott Brusznyai-emlékmű, Melocco Miklós alkotása?

Veszprémi népmonda

Egy veszprémi népmonda szerint Szent István oda építtetett kápolnát ahonnan Gizella királyné, kezében egy kereszttel, neki integetett, hogy az ostromlók között egy meredek gyalogjárót megtaláljon, és azon jusson fel a várba. Kik ostromolták ekkor Veszprémet?

Veszprém Fecskendő-ház

A hajdani piac ma az Óváros tér. Régi házak szegélyezik, köztük az úgynevezett Fecskendő-ház. Honnan származik az elnevezése?

Veszprém Tűztorony

Veszprém megye székhelye a több mint 60 ezres lakosságú Veszprém, a "Királynék városa".A város egyik jelképe a Tűztorony melynek alsó része a vár őrtornyának maradványa, felső része későbbi 1811-1817 között épült. Milyen magas?