Kérdések - Zalaegerszeg

A Zalaegerszeghez tartozó kvízkérdések a B kvízben találhatók!

Zalaegerszeg megyeszékhely

Melyik megye székhelye a közel 60 ezres lakosságú Zalaegerszeg?

Zalaegerszeg Kvártélyház

A neobarokk homlokzatú Kvártélyház eredetileg egyszintes épület volt és 1765-ben épült. Első emeletét a 19. században építették rá, 1928 óta kétemeletes. A sokáig megyeházaként is működő épület nevét onnan kapta, hogy eredetileg a hadsereg tisztjeinek elszállásolására építették. Melyik uralkodó rendelte el az építését?

Zalaegerszeg Göcseji Falumúzeum

Magyarország első szabadtéri néprajzi múzeuma, a Göcseji Falumúzeum 1968-ban nyílt meg. A Zalaegerszeg központjától nem messze található falumúzeum a Zala folyó holtága melletti területen van. A 150-200 évvel ezelőtti göcseji népi építészetet és eszközöket bemutató kiállítás egy olyan göcseji falu, melynek épületei más-más göcseji faluban álltak és lettek a múzeumban újjáépítve, az egyetlen, az eredetileg is e helyen található ipari műemléken kívül. Mi ez?

Zalaegerszeg húsvéti határjárás

A török időkre nyúlik vissza a zalaegerszegi húsvéti határjárás hagyománya, amely szokás páratlan volt a Kárpát-medencében. Nagyszombaton éjjel dob- és sípszóval összetoborozták a résztvevőket, akik lőfegyvereket vittek magukkal. A határjárók éjféli misét hallgattak, majd egyházi énekeket énekelve kivonultak a határba és a pap által megáldott fegyvereikből sortüzet adtak le. Reggel újra sortüzet adtak le, majd újra szentmisét hallgattak, aztán hazamentek. Meddig tartották meg ezt a különleges népszokást minden évben Zalaegerszegen?